Brzi kolač od slanutka, zobenih pahuljica, kokosa i čokolade


Ovaj kolač bez jaja i mlijeka,  brzo i jednostavno se priprema  i ne treba ga peći.
                                                                                                                                                                                                            





Ideja za ovaj recept sinula mi je kad sam smišljala kako pripremiti slanutak za sudjelovanje i igri Ajme, koliko nas je , za koju je pobjednica mjeseca marta,   Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene žene  za temu ovog mjeseca izabrala -   leblebiju  (naut, slanutak). Iskrene čestitke domaćici  na pobjedi i na izboru ove vrijedne namirnice.
,







SASTOJCI:
  • 2 šalice kuhanog slanutka (može iz konzerve)
  • 2 šalice  sitnijih zobenih pahuljica,
  • 1 velika žlica kakaa u prahu (bez dodanog šećera),
  • 1,5 šalice kokosa,
  • 1 šalica šećera,
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 200 gr maslaca
  • 1 žlica ruma, 1 naranča, 1 šalica vode,


PRIPREMA:

  • Slanutak oprati, procijediti i zgnječiti u pire. U to dodati zobene pahuljice, kokosovo brašno i kakao i promiješati.
  • U šalicu staviti sok od pola naranče, dodati žlicu ruma i do vrha naliti vodu. Tako odmjerenu tekućinu staviti u manju posudu, dodati maslac, šećer i pola čokolade iskidane na manje komadiće i uz miješanje zagrijavati dok ne provri. Odmah maknuti s vatre.                                                                                                                        .                .            .                                            .                                        .  .
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                Dobiveni čokoladni umak dobro umiješati u Suhe sastojke, PA SVE istresti na tacnu i poravnati. Pritisnuti malo da smjesa Bude kompaktnija. Ostavite da se ohladi. Kolač bi trebao Biti visine cca 1,5 - 2 cm, NE viši, Tako da podsjeća na OBLIK bajadere Kad se izreže. ,                                                                                                    
                          
                                         


  • Dok se kolač hladi, pripremiti čokoladnu glazuru  od cca 50 g maslaca, soka od polovine naranče i preostale čokolade. Sve zagrijati dok se smjesa ne rastopi uz stalno miješanje.                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  • Vrućom glazurom preliti ohlađeni kolač, posipati kokosovim brašnom, pa ga staviti u hladnjak.                                                                                                                                                   




  • Kad dobro ohladi, izrezati u male kocke. Naravno, ako ste uspjeli zadržati kolač u jednom komadu dovoljno dugo da se ohladi!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        





Želim vam dobar tek!

Budite opušteni i uživajte u hrani, slušajući  glazbu koju volite.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Primjedbe

  1. Ne mogu zamisliti kakvi su kolačići okusom ali jako lijepo izgledaju;). Maštovito, nema šta...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala :) Morati ću ponoviti gradivo, nestali su dok veliš "keks"!

      Izbriši
  2. Preprefini! Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sudeći po komentarima kolač je odličan, koliko dugo traje priprema. kukuruzne pahuljice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam običaj mjeriti vrijeme, ali otprilike oko 30 - 45 min, jer se razvučena smjesa mora malo ohladiti prije nego se prelije čokoladnim prelivom.
      Nakon što je gotovo, dobro je da odstoji u hladnjaku bar 1 h.
      Obično to radim navečer, u etapama, napravim smjesu, stavim na tacnu, malo pogledam tv, pa stavim preliv.
      Kolač je najbolji kad se idući dan izvadi iz hladnjaka.

      Izbriši
    2. IMAM PITANJE: ČIME SE MOŽE NADOMJESTITI 200 G PUTRA? MOŽE LI S KOKOSOVIM MASLACEM? HVALA!

      Izbriši
    3. Kokosov maslac je izvrstan izbor! Može se staviti u sve kolače umjesto putra.
      Ja ga koristim uvijek ako ga imam na raspolaganju.
      Može se koristiti i margarin, ali to izbjegavam jer nije zdrav.

      Izbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!