Varivo od graška i raznog povrća


Vegetarijansko varivo bez zaprške





Jednostavno i ukusno jelo od graška i različitog povrća kojeg nađete u hladnjaku. U ovaj mix "ćušpajz" mogu se staviti: korijen i zeleni dio celera, peršuna, korabice, tikvice i sl. Ja sam ovaj put stavila mrkvu, korijen i tvrde dijelove brokule  i karfiola, koji su preostali od pripreme salate, krumpir, stabljike i listove peršuna.





Ovaj put grašak je bio iz konzerve, ali svakako je bolje ako upotrijebite mladi, svježi iz mahune, ili smrznuti. Može se iskoristiti i mješano smrznuto povrće.


U ovu verziju ušli su slijedeći 

sastojci:

  • 1 veća konzerva graška, (ocijediti i isprati hladnom vodom),
  • 1 veća glavica luka, 
  • 1 veća mrkva,
  • tvrda oguljena stabljika brokule i cvjetići,
  • karfiol,
  • peršun, stabljika i listovi,
  • 2 krumpira, 
  • 1 - 2 česna češnjaka (neobavezno),
  • 2 žlice ulja, (po želji maslinovo, suncokretovo...)
  • 1 - 2 žličice mljevene crvene paprike (ljute ili slatke),
  • sol, papar,
  • 1 žličica kurkume (neobavezno)
  • 1 - 2 žlice sitnih zobenih pahuljica.



Priprema:

  • Povrće očistiti, oprati i isjeckati na kockice.
  • U posudu u kojoj će se kuhati varivo stavite ulje i na njemu ispržite luk da malo porumeni, pa dodajte mrkvu i uz miješanje dinstajte 1 - 2 minute.
  • Ako pripremate od svježeg ili smrznutog graška (ili mješanog povrća), sada dodajte i uz miješanje dinstajte cca 5 - 10 min. 
  • Ako pripremate od konzerviranog graška, njega stavite na kraju.
  • Dodajte sve ostalo povrće, promiješajte, ubacite začine i dinstajte par minuta, pa zalijte vodom da prekrije povrće. Poklopite i kuhajte na srednjem plamenu. Povremeno promješajte i dolijte vode ako je potrebno.
  • Kada je krumpir kuhan, dodajte grašak iz konzerve i zobene pahuljice, ako treba dodajte vode i prokuhajte još 5 - 10 minuta.
  • Servirajte kao samostalno jelo ili, ako ste ljubitelj mesa,  sa popečcima od mljevenog mesa, hrenovkama ili kobasicama.



Želim vam dobar tek!








Primjedbe

  1. Prekrasno, obožavam ovakve ćušpajze, sve puno povrća, sve tako fino. Baš bi mi dobro došao ovaj tanjur sada.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan i zdrav čušpajz, pogotovo mi se svidja jer je bez zaprške.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala vam puno djevojke drage :)
    Osim što je fino, super je jer sve strpaš u jedan lonac i nema puno suđa :)
    Ja pokušavam većinom jesti povrće, a dečkima onda samo posebno skuham hrenovke - i svi zadovoljni

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!