petak, 26. travnja 2013.

Zelene noklice - žličnjaci


Noklice od kuhanog zelenog povrća - poriluka, blitve, koprive, špinata...




Ovo je zgodan brzi recept, ako  nemate  vremena da sami mijesite domaće tijesto,  a želite smanjiti potrošnju industrijski proizvedene hrane, koja obično sadrži previše nepoželjnih dodataka.
Upotrijebite zeleno povrće koje imate pri ruci, ili vam je ostalo od juhe.

srijeda, 24. travnja 2013.

utorak, 23. travnja 2013.

Brzi kolač od slanutka, zobenih pahuljica, kokosa i čokolade


Ovaj kolač bez jaja i mlijeka,  brzo i jednostavno se priprema  i ne treba ga peći.
                                                                                                                                                                                                            


petak, 19. travnja 2013.

Uštipci od slanutka, karfiola i brokule


Fini, bezmesni, hrskavi i brzo pripremljeni uštipci.






Nastojim smanjiti pržena jela, ali stvarno su fini, pa moji ukućani jedva čekaju da tako nešto spremim.

Lažni tartar umak od jogurta



Lagani umak s jogurtom, senfom i limunom,  bez majoneze, često je na mom jelovniku.




Nastojim smanjiti unos masnoća u prehrani kao i upotrebu industrijski proizvedenih umaka, pa tako i majoneze. Inače majonezu radim sama, ali samo u specijalnim prilikama, pa sam za brzu svakodnevnu upotrebu smislila ovaj recept. 

srijeda, 17. travnja 2013.

Kakao puding od prosa s brusnicama i lanenim sjemenkama


Meni je praktično za doručak, ali naravno može se poslužiti kao desert ili međuobrok.




Kao što sam već spomenula, nastojim što više uvrstiti proso u redovnu prehranu. Pronjuškala sam po internetu tražeći ideje i naišla na nekoliko recepata za puding od prosa.
U većini recepata kuhani puding se miksa u blenderu, kojeg ja nemam, ili se samo skuha bez usitnjavanja. Ovo pomalo mix od svega pročitanog, na moj način:

ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Brza salata od tunjevine, mrkve, vlasca, rajčice...


Ovo je danas bila jako hitna SOS salata.



Primila sam se posla u kući i na vrtu i zaboravila na vrijeme!
Kad me uhvatila glad, tek sam onda shvatila koliko je sati, morala sam nešto hitno pojesti, pa sam na brzinu napravila ovo:

subota, 13. travnja 2013.

Brzo varivo od leće, ječma, mrkve, peršuna i drugog povrća

Ili, kako kažu u Zagrebu i okolici: "ćušpajz"


Ovo sam radila bez mesa, a mesoljupci si mogu dodati neku kobasicu, hrenovku ili ubaciti malo
narezanog špeka ili drugog mesa kod pripreme.

Krpice sa zeljem

Tjestenina, flekice sa zeljem

Još jedno jelo iz mog djetinjstva koje jako volim i kad ga napravim teško mi je paziti koliko ću pojesti za jedan obrok.




Jelo je sasvim jednostavno i brzo se priprema, ako upotrebljavate gotovu tjesteninu. Naravno, traje nešto duže ukoliko radite domaću, ali je svakako i finije.

četvrtak, 11. travnja 2013.

Salata od celera

"Tko na srcu ima feler, navek mora jesti celer"


Celer, izuzetno zdrava namirnica, davno opjevana od naših starih,  kod koje se koristi svaki dio biljke, list i korijen.



Ova salata sprema se od kuhanog korijena celera i kod nas je često na jelovniku.

AddThis