petak, 31. svibnja 2013.

'Bolonjez' umak s mrkvom


Umak za tjesteninu od mljevenog mesa, mrkve i raznog povrća






Ovaj umak je brzo gotov i izuzetno ukusan. U njega stavljam razno sezonsko povrće, prema tome što imam na raspolaganju (tikvice, patlidžan, svježi krastavci, rajčica, mladi luk, poriluk, svježa paprika, šampinjoni).
Fiksni sastojci su uvijek - mljeveno meso, luk, mrkva, pasirana rajčica, mljevena crvena paprika i češnjak.

ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Pecivo, kruh, pogača, pizza


Jedan recept za sva peciva  





Isti recept koristim i za pizzu, razna peciva i pogače.

'Pakora' od šampinjona i mesa


Šampinjoni i meso prženi u tijestu od jogurta, bez jaja  




Ovo je nešto slično kao indijska pakora, ali ona se radi s brašnom od slanutka, dok je ovo napravljeno sa pšeničnim brašnom.

petak, 24. svibnja 2013.

Kolač s kremom od mrkve i jabuke


Šlag, jabuke i mrkve u jednostavnom jogurt-kolaču  





Kada sam jutros krenula ribati mrkvu, imala sam namjeru napraviti klasičan kolač od mrkve. 
Istovjetan onome po receptu Jovanke Baštovanke sa bloga Kutlačom po kazanu.
Moram reći da za mene nije ništa novo da krenem s jednim receptom,  a završim sa nečim desetim. Moja ekipa doma već zna da je bolje da ne pitaju što ima za ručak, nikad se ne zna šta ću smućkati. 

utorak, 21. svibnja 2013.

Varivo od graha i zobi

Bez masnoće i zaprške





Ovo varivo radila sam od kuhane zobi (vidi post) i graha kojeg sam prethodno skuhala u pretis-loncu. Kad pripremam grah, obično posebno skuham veću količinu, tako da mogu od njega iskombinirati više jela - npr. salatu, paprike punjene grahom, kolač i varivo, ili dio spremiti u zamrzivač.

ponedjeljak, 20. svibnja 2013.

nedjelja, 19. svibnja 2013.

Voćni doručak od zobi, voća i čokolade


Sa jabukom, brusnicama, kokosom, čokoladom, zobi, lanenim sjemenkama i jagodama




Voće se može kombinirati prema želji i sezoni. Volim sve bobice pa kad je sezona ubacim borovnice, ribizle, šumske jagode, višnje, maline, kupine.  Banane, sočne kruške, marelice, breskve, kivi, smokve i sl. isto su fine. Zimi koristim suho voće, prethodno par sati namočeno u vodi. 
Mogu se koristiti i razni kompoti iz konzerve ili domaće zimnice. Ovo izbjegavam, jer se trudim smanjiti količinu šećera u prehrani.

subota, 18. svibnja 2013.

Zdrave kuglice od zobi, lješnjaka, kokosa i čokolade



Fine, jednostavne kuglice - desert za sve prilike






Pripremljene od kuhane zobi, lješnjaka, kokosa i čokolade. Umjesto lješnjaka mogu se upotrijebiti orasi, bademi, suncokretove sjemenke i slično. Primjetiti ćete da ih ne možete na brzinu pojesti jako puno. Iako su sočne i mekane, treba ih žvakati, pa su izvrstan izbor kad vas uhvati želja za slatkim i čokoladnim, jer tada smo svi pomalo neumjereni.

Kuhana zob - zobena kaša od cijelog zrna


Izuzetno vrijedna namirnica koju bi češće trebalo uvrstiti u naš jelovnik




O značenju i ljekovitosti ove žitarice može se na internetu naći izuzetno mnogo informacija, pa ovdje neću pisati o tome. Možete npr. pogledati zanimljivi članak sa Coolinarike

U svojoj kuhinji zob redovno koristim desetak godina. Nema je u svakom dućanu, ali se može naći u većim supermarketima na odjelu sa bio proizvodima ili u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane.
Iako često koristim i zobene pahuljice, cjelovito zrno zobi je svakako najbolji izbor, jer sadrži sve sastojke koji nisu izgubljeni industrijskom preradom.

Ovdje ću prikazati kako ja kuham zob. Isprobala sam nekoliko načina, ali ovo mi se pokazalo kao najbolje.

četvrtak, 16. svibnja 2013.

Brzi njoki (žličnjaci) sa sirom i gljivama


Ako vam od ručka ostane krumpir pire - napravite ove noklice za večeru  







Pire od krumpira u svim varijacijama jako volimo i često ga pripremam. Ako nam ostane nakon ručka, ja odmah pomislim na njoke od krumpirovog tijesta, koje od milja zovemo "luleki".

srijeda, 15. svibnja 2013.

utorak, 14. svibnja 2013.

Integralna riža s lećom i tikvicama


Izvrsna jednostavna kombinacija leće i riže, kao prilog uz brzo pečene tikvice 



Riža s lećom i tikvicama
Riža s lećom i pečenim tikvicama
Ovako pripremljenu rižu prvi puta sam jela u Španjolskoj, a pripremila ju je domaćica kod koje smo bili na ručku. Od tada je ovo jednostavno jelo uvršteno u moj jelovnik.

Varivo od graška i raznog povrća


Vegetarijansko varivo bez zaprške





Jednostavno i ukusno jelo od graška i različitog povrća kojeg nađete u hladnjaku. U ovaj mix "ćušpajz" mogu se staviti: korijen i zeleni dio celera, peršuna, korabice, tikvice i sl. Ja sam ovaj put stavila mrkvu, korijen i tvrde dijelove brokule  i karfiola, koji su preostali od pripreme salate, krumpir, stabljike i listove peršuna.

ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

Toplo - hladna salata od tikvice, paprike, šampinjona i endivije


Brza salata kao lagani vegetarijanski obrok





Jako volim ovako pripremljeno povrće - samo isjeckam što ulovim u hladnjaku, ubacim u tavu na maslinovo ulje i za čas imam izvrstan i ukusan obrok.

subota, 11. svibnja 2013.

Brza tjestenina s mrkvom i maslačkom


Kao alternativa za maslačak može se staviti blitva, špinat ili mladi kelj.




Ovo jednostavno jelo koje je gotovo za pola sata, možete poslužiti kao toplo predjelo, lagani ručak ili večeru.

petak, 10. svibnja 2013.

Salata od riže i maslačka sa šampinjonima



Brza i zdrava salata, koju sam radila prvi put i koja me je oduševila



Recept sam pronašla na blogu Jedozovni duo. Ovaj moj recept je nepotpuna verzija originalnog, jer nisam imala pri ruci neke sastojke, pa sam npr. piletinu zamijenila šampinjonima, a svježu kadulju i korijander sam izostavila. Koristila sam integralnu rižu. Molim vas, pogledajte izvorni recept ovdje.





četvrtak, 9. svibnja 2013.

Paprike punjene grahom


Poslužene kao glavno jelo izvrstan su izbor za vegane, a obožavaju ih i mesoljupci.





Paprike punjene grahom, zaista savršenog okusa, ulaze u moje najmilije recepte. Kad ih spremim kao prilog uz neko pečenje, meso ponekad ostane, ali paprike nestanu za čas.

srijeda, 8. svibnja 2013.

Palačinke s mrkvom, đumbirom, lanom, narančom i čokoladom



.

Bez jaja i mlijeka, pogodno za vegane

.



Praktičan recept za osobe koje ne jedu mlijeko i jaja. Palačinke su ukusne, jednostavne za pripremiti, a izgledom se ne razlikuju od onih uobičajenih. 

ponedjeljak, 6. svibnja 2013.

Pijani popečci od krumpira

Ovi popečci su izdašni, jeftini, jako fini i vrlo brzo se pripremaju .






Dobri su i topli i hladni, iako, obično se nemaju vremena ohladiti, za čas ih nestane.
Praktično ih je poslužiti kad vam navrati veće društvo, uz neki tvrdi sir, masline, vino ili pivo.

subota, 4. svibnja 2013.

Brza salata od slanutka, kukuruza i varijacije

Verzije sa krumpirom, piletinom, mrkvom, jajima....





Ponekad nemamo vremena, nekad nam se ne da kuhati. Ja obično tada složim neku raznovrsnu salatu, koja uz brzu juhu i voće postaje kompletan obrok.

četvrtak, 2. svibnja 2013.

Brzi mix za punjenje tortilja

Od mesa, slanutka, mrkve, kukuruza, paprike...

.
.


Ukoliko ne jedete meso,slobodno ga izostavite. Stavite više slanutka, i jelo će biti vrlo ukusno.

Domaće zelene tortilje

Tortillas, chapati, ili tanke pogačice od mlade koprive 

.
.
.
Beskvasni  kruh, u obliku vrlo tanke pogače,  pečene na suhoj tavi, tradicionalno je jelo u mnogim dijelovima svijeta.  Kod nas se najčešće susrećemo s nazivom tortilla , koji nam dolazi iz meksičke kuhinje. 

AddThis