četvrtak, 13. lipnja 2013.

Nadjev od povrća za krumpirove palačinke



Brzo pirjani šampinjoni, tikvica, svježi krastavac i paprika ukusan su nadjev za palačinke od krumpira i jogurta  




Ova kombinacija povrća može se, naravno iskoristiti i kao prilog uz rižu, špagete, pire krumpir ili dodatak sendviču, a kao nadjev za palačinke je poseban specijalitet koji jako volimo. 

Palačinke od krumpira


Palačinke od krumpira i jogurta, pripremljene bez jaja, izvrsnog su okusa, a mogu se puniti slanim i slatkim punjenjem   







S punjenjem od povrća možete ih poslužiti  kao predjelo ili laganu večeru. 
Sa slatkim voćnim prelivom izvrsne su kao desert. 
Ukusne su uz jogurt i mogu se jesti i bez punjenja. 

srijeda, 12. lipnja 2013.

Brza krema od dinje i svježih jagoda


Izvrsna krema od svježeg voća i posnog sira sa šlagom






Jedna kriška dinje i 1 čaša svježih jagoda dovoljno je za dvije bogate kreme.

Dok traje sezona jagoda, uvijek mi je žao termički ih obraditi, kad su svježe tako zdrave i ukusne. 
U hladnjaku mi je ostala kriška sočne dinje i nešto jagoda, vidjela sam da imam tek otvorenu posudicu posnog sira i vrhnje za šlag, pa sam odlučila napraviti desert.

utorak, 11. lipnja 2013.

Luk, mrkva i tikvice - predjelo, prilog ili međuobrok


Umjesto pašteta i suhomesnatih narezaka, uživajte u povrću  






Može se staviti u sendvič, servirati sa rižom, špagetima,  krekerima od integralne riže ili kao prilog uz odrezak. Kada od prošlog obroka ostane pečenih ili kuhanih pilećih prsa, dodajte ih, i uz svježu salatu imate jednostavan obrok.
Na slici je moj jučerašnji kasni doručak.

Za pripremu potrebno je samo 15 minuta.

ponedjeljak, 10. lipnja 2013.

Kako ispeći meso ako nemate pećnicu


Ovako možete ispeći svinjetinu, janjetinu, pureći zabatak...  





Ako ste planirali  ispeći komad mesa koji nije pogodan za odreske (carsko meso, kotleti u komadu, komad vratine na kojem nisu rasječene kosti, špic rebra, janjetina i slično), pa vam se pokvari pećnica, nemojte brinuti. Izvrsno se može ispeći u tavi ili većoj posudi s poklopcem.

subota, 8. lipnja 2013.

Krumpir s maslačkom ili koprivom


Jednostavan recept za ukusan prilog od ljekovitog samoniklog bilja  




U redovnoj prehrani  trudim se što češće koristiti samonikle biljke. Za to ima više razloga:

četvrtak, 6. lipnja 2013.

'Jesi li ti normalna!!!'


Anegdota iz susjedstva




Dogodilo se prije nekoliko godina u ugodnom susjedstvu, gdje se ljudi druže, pomažu međusobno, zajedno pijuckaju domaće vino.

Jedan susjed krene k svom prijatelju u posjetu, kad na ulazu u dvorište začuje galamu:

srijeda, 5. lipnja 2013.

Tjestenina s povrćem za 15 min


Tjestenina sa brzo pečenim povrćem - paprikom, tikvicama, lukom, šampinjonima i mrkvom 




Ovo je ukusan, zdrav i jako brzo pripremljen obrok, pogodan za vegane. Može se poslužiti kao toplo predjelo, lagana večera ili brzi ručak. 

ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Ričet - varivo od graha i ječma


Ričet sa mesom i povrćem - tradicionalno jelo iz mamine kuhinje  




Može se raditi i bez mesa, samo s povrćem ili sa suhim mesom ili kobasicama. Kad ga kuham, obično imam ručak za 2 dana, čak je ukusniji drugi dan. Može se i zamrznuti po obrocima. 

AddThis