Punjene paprike i ćufte bez zaprške

Zdravija verzija tradicionalnog recepta za punjene paprike i ćufte, tj. okruglice od mljevenog mesa, s verzijom za vegetarijance.




Ćufte i punjene paprike bez zaprške


Već nekoliko godina nastojim izbjegavati zapršku (zafrig, ajnpren), jer kao što znate, ona je vrlo nezdrava. Punjene paprike i ćufte svi jako volimo, ali to se uvijek kuhalo sa zaprškom, a baš izbaciti jedno tako fino jelo potpuno iz jelovnika i nije neki izbor.





Isprobavala sam neke mogućnosti i ovo je moj recept s kojim sam vrlo zadovoljna. Ne gubi se okus, ali u jelu nema nikakvih dodatnih masnoća ni prženog brašna, dakle ostaje samo masnoća sadržana u mesu. 
Ako koristite nemasno mljeveno meso, jelo će biti manje masno, a time i s manje kalorija.
Mogu se koristiti sve vrste mesa: junetina, svinjetina, miješano junetina + svinjetina, teletina, pa čak i piletina i puretina, iako će perad dati nešto drugačiji okus, ali još uvijek će biti fino.


Ćufte i punjene paprike bez dodanih masnoća


Količine u receptu su okvirne. Ja uvijek kuham paprike i ćufte u najvećoj posudi, iako često kuham samo za 2 osobe. Jelo može ostati u hladnjaku do slijedećeg dana, a može se i po porcijama zamrznuti, pa poslužiti nekom drugom prilikom kad nemamo dovoljno vremena.
Isto tako, nekuhane napunjene paprike i formirane ćufte možemo zamrznuti, pa kasnije  zakuhati juhu, ubaciti smrznute paprike ili ćufte, i dalje kuhati na laganoj vatri cca 1 h.

Potrebni sastojci:


Za paprike i ćufte:

  • 8 - 10 manjih paprika babura,
  • cca 600 - 700 g mljevenog mesa po izboru,
  • 1 veća glavica luka, sitno nasjeckanog,
  • 2 - 3 česna češnjaka,
  • 1 jaje,
  • 2 - 3 velike žlice riže (ja koristim integralnu),
  • sol, papar, mljevena crvena paprika, kurkuma, prema ukusu,
  • po izboru, može se dodati i malo sitno sjeckanog lista peršuna, ili žličica suhog,

ZA VEGETARIJANCE:
  • Umjesto mesa koristite dobro ocijeđene sojine pahuljice, prethodno namočene u vrućoj vodi sa sitno sjeckanim češnjakom,  umjesto soli možete ih začiniti sa soja-sosom prema ukusu,
  • dodajte 1 veliku žlicu bučinog, maslinovog ili suncokretovog ulja, prema izboru,
  • neobavezno: može se dodati u smjesu i nekoliko žlica sitnih zobenih pahuljica,
  • ostalo se priprema prema receptu.

Za juhu:

  • 1 - 2 pakiranja (500 g)  pasirane rajčice, domaće konzervirane ili koncentrat rajčice, razrijeđen vodom, prema tome što volite. Mogu se koristiti i konzervirani pelati, ali ih prethodno treba izmiksati.
  • cca 1 čaša (2 dcl) sitnih zobenih pahuljica,
  • vode po potrebi,
  • sol, papar
  • 2 - 3 velike žlice šećera (ili neke zamjene za šećer, ako ju koristite)
  • mljevena crvena paprika, kurkuma, po ukusu
  • 1 - 2 lista lovora.



Priprema ćufta i punjenih paprika bez zaprške


Priprema:

  • Mljeveno meso, sitno sjeckani luk i češnjak, 1 jaje, sol, papar, (mljevenu papriku, kurkumu) i rižu dobro izmiješati. Tom smjesom napuniti oprane i izdubljene paprike, a ako vam ostane smjese, napravite i ćufte. 
  • Ako vam je od prethodnog dana ostalo kuhane riže, možete nju staviti u smjesu. U tom slučaju, jelo će se kuhati nešto kraće, što nije baš zanemarivo, pogotovo ako koristite integralnu rižu koja se duže kuha.
  • U veliku posudu stavite pasiranu rajčicu, dodajte zobene pahuljice, vodu, sol, papar, šećer, ostale začine i stavite da zakuha. Probajte da li treba dodati još soli, rajčice ili šećera, pa kad ste zadovoljni okusom spustite u juhu punjene paprike i ćufte.
  • Kuhajte na laganoj vatri na pola poklopljeno 1 do 1,5 h. Ako koristite običnu bijelu rižu jelo će biti prije gotovo. Pripazite dok se kuha jer voli iskipiti. Najbolje je plamen smanjiti na najmanje. Kad je riža potpuno skuhana, jelo je gotovo.


Zdraviji recept za ćufte i punjene paprike


Uobičajeno se poslužuje uz pire krumpir, ali biti će savršeno i bez ikakvog priloga. Bar meni :)


Želim Vam dobar tek!








Primjedbe