Slana štrudla s krumpirom, mesom i lukom
Ovo je jednostavan recept smišljen za moje ljubitelje mesa, kojima je "obična krumpiruša nekako prazna" !
Potrebni sastojci:
- 500 g kora za štrudlu,
- 250 do 300 g mljevenog mesa po izboru,
- 1 veća glavica luka, sitno nasjeckana,
- cca 4 velika krumpira,
- sol, papar, ulje
- opcionalno 1/2 čaše tekućeg jogurta.
Količine su okvirne i mogu se prilagoditi. Ja nikad ne mjerim sastojke, radim po osjećaju i uvijek je dobar rezultat. Neće se ništa loše dogoditi, ako se stavi manje mesa ili više luka ili krumpira.
Priprema
Ovo je jednostavniji recept. Isprobala sam i drugu verziju gdje se najprije poprži luk i meso, pa se tek onda pomiješa sa krumpirom. Nisam uočila veliku razliku, tako da najčešće radim ovako:
- Krumpir oguliti, oprati i naribati na ribež (kao za jabuke). Luk očistiti i sitno isjeckati. Pomiješati ribani krumpir, luk i mljeveno meso, posoliti i popapriti.
- Pripremiti zdjelicu sa toplom vodom u koju smo dodali malo ulja. Ovo će poslužiti za premazivanje kora.
- Na radnu površinu staviti mokru krpu, na nju staviti prvu koru, premazati s vodom i uljem, na to staviti drugu koru, ponovo premazati pa rasporediti filu od mesa i krumpira. Ako koristite debele kore, dovoljna je samo jedna.
- Krpom zarolati štrudlu i premjestiti ju u lim za pečenje u koji smo prethodno stavili navlaženi pek papir, pa ga premazali uljem. Kad je protvan popunjen, sve premazati uljem i vodom. Prema ukusu, može se još premazati tekućim jogurtom.
- Peći 25 - 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 - 200 stupnjeva C. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Štrudla je pečena kad lijepo porumeni.
- Prokuhati 1 čašu vode (1 do 1,5 dcl) posoljene prema ukusu, pa time lagano preliti vruću pečenu krumpirušu. Ostaviti je u isključenoj pećnici još oko 10 minuta da se dobro upije. Izvaditi štrudlu iz pećnice i ohladiti je toliko da se može rezati.
Ukusna je i kad se ohladi, ako uspije preživjeti do tada.
Želim Vam dobar tek!
Omiljena kod mojih djecaka; upravo spremam 'draft' za krompirusu!
OdgovoriIzbrišiDraga mi je krompiruša al i ova tvoja kombinacija bi bila sjajna ;)
OdgovoriIzbrišiIsprobano, zaista je odlična. Preporučam
OdgovoriIzbrišitako i ja radim samo sjecka krumpir, bolji mi je
OdgovoriIzbrišiVoljela bih isprobati. Koliko sitno treba isjeckati krumpir?
Izbriši