Ovo je brzi recept za pripremu riže s povrćem i piletinom u tavi ili voku.
Potrebni sastojci:
- 1 čaša riže (ja sam koristila integralnu),
- Piletina po izboru (zabatak, pileća prsa, krila, po izboru)
- 1 veća mrkva,
- 2 svježe paprike,
- 1 glavica luka,
- Stručak peršina,
- 2-3 česna češnjaka,
- Začini po ukusu (ja sam koristila suho začinsko bilje: origano, ružmarin i bosiljak, može se dodati i lovorov list, celer, sve može biti svježe i sitno nasjeckano)
- Sol i papar, crvena začinska mljevena paprika, kurkuma, količina prema ukusu
- 1 čaša pasirane rajčice
- 2-3 žlice ulja
Ovo je okvirni recept, pa količinu namirnica odredite prema vašim potrebama.
Ako želite veganski obrok, samo izostavite piletinu, a u jelo možete dodati i 1 tikvicu, manju konzervu slanutka ili patliđan izrezan na kockice.
Ono što je bitno to je omjer riže i tekućine. Na 1 čašu riže stavite 2 i pol čaše tekućine, uračunavši u tu količinu i pasiranu rajčicu.
Meso izrežite na manje komade, povrće isto izrežite, isjeckajte luk i češnjak i možete pripremati.
Napravila sam video za taj recept, pa možete pogledati ovdje:
Kada sve ispirjate i dodate tekućinu, poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri. Više nije potrebno stalno miješati. Kad se tekućina dovoljno ukuha jelo je gotovo. Isključite plamen, ostavite poklopljeno još nekoliko minuta i nakon toga možete servirati.
Napomena: Još uvijek nemam stalak za mobitel, pa snimam tako da ga držim u ruci, što naravno rezultira da video pleše u ritmu sambe :)
Nadam se da mi možete oprostiti takvu koreografiju i početničke greške!
Učinite danas nešto lijepo za sebe i želim vam dobar tek!
Nedovoljno detaljno. Trebalo bi sve napisati u recept. Kad, što, koliko dugo, u detalje
OdgovoriIzbrišiU pravu ste, trebala sam navesti približno vrijeme.
OdgovoriIzbrišiVrijeme za pripremu sastojaka (guljenje, pranje, sjeckanje) ovisi o brzini i spretnosti osobe koja to radi.
Sama termička obrada može varirati, ovisno o posuđu koje se koristi (npr. u rosfrei posuđu se drugačije kuha nego u emajliranom), jačini plamena i samoj namirnici koja se priprema (npr. riža okruglog zrna, riža dugoljastog zrna, integralna u odnosu na bijelu rižu i sl.).
Otprilike za pripremu utrošim cca 10 min, meso i povrće kratko popržim cca 5-10 min, nakon što dolijem tekućinu i smanjim plamen kuha se cca 25-35 min. Gotovo je kad je riža upila tekućinu.
Hvala vam na posjeti i konstruktivnoj kritici!