Pečene srdele iz tave

 Brzi recept za pržene srdele


Roasted sardines



Koristila sam kupljene smrznute srdele, pa sam ih najprije morala odmrznuti.
Obično to napravim tako da ih stavim u toplu vodu i za relativno kratko vrijeme - oko pola sata, mogu ih očistiti.
Meni je najpraktičnije da stavim papir na drvenu dasku i na tome oštrim nožem odrežem glavu, pokretom od leđne strane prema trbuhu, i obično se time očisti i iznutrica.
Papir zajedno sa otpatcima ribe bacim u smeće.

Očišćene ribe isplahnem u hladnoj vodi i stavim u cjedilo dok čistim slijedeće ribice.
Tada ih istresem na nekoliko slojeva papirnatih ručnika i malo ih obrišem.

U plastičnu vrećicu stavim kukuruzno brašno, ubacim jedan dio srdela i malo protresem. To mi se do sada pokazalo kao  najbolji način za paniranje, kasnije samo bacim vrećicu i nema nereda u kuhinji.

Ako ste imali sreću da nabavite svježe srdele, nakon čišćenja i paniranja, možete ih i zamrznuti.
Ja ih složim na pladanj međusobno razmaknute, stavim na pola sata u frezer, pa nakon toga složim u plastičnu vrećicu i natrag u ledenicu. Tako se neće zalijepiti, a kad ih pripremate, samo ih stavite onako smrznute na vruće ulje i ručak je za čas gotov.

Za ovo jelo upotrijebila sam:
  • 300 g srdela 
  • 3-4 žlice kukuruznog brašna
  • 1 dcl ulja
  • sol, češnjak, svježi peršin, limun
Priprema:
  • U tavi zagrijte ulje, pa stavite panirane srdele i pecite 2-3 minute
  • Okrenite ih i pecite još nekoliko minuta. Ja volim da su reš pečene, pa prema izgledu procijenim koliko treba peći. U svakom slučaju, vrlo kratko vrijeme. (Ako pečete smrznute srdele, možda će trebati koja minuta duže).
  • Izvadite ribice na tanjur i pecite slijedeću turu dok ne potrošite ribe. Bolje je u tavu staviti manje, biti će brže pečeno.
  • Peršin i češnjak sitno isjeckajte pa pospite po srdelama i posolite po ukusu.
  • Aranžirajte s kolutovima limuna.
Ako nemate svježeg peršina, može se upotrijebiti suhi. Ja tada stavim u malu čašu 2 žlice maslinovog ulja i u to dodam suhi peršin i isjeckani češnjak i nekoliko kapi limuna, promiješam i time prelijem srdele.

Ja sam kao prilog servirala salatu od slanutka s porilukom, ali naravno može se dodati i neki drugi prilog ili salata, npr. blitva s krumpirom, salata od krumpira i svježeg poriluka ili nešto drugo, što već volite uz ribu.

Za ovaj recept napravila sam svoj prvi video i postavila ga na Youtube. 




Molim vas budite nježni prema meni kad ga pogledate, jer nisam nikad tako nešto radila i još moram jako puno učiti.

Želim vam dobar tek!



  

Komentari