Kukuruzna zlevanka

 Zlevanka, zlevka, zlijevka, bazlamača i još puno drugih naziva udomaćeno je za ovaj stari recept.


Corn cake -  Gluten free


Postoji mnogo verzija: s bijelim brašnom, sa sirom, slane ili slatke, s mlijekom, vrhnjem itd.

Ovo je moja verzija s kukuruznim brašnom, bez glutena.


Potrebni sastojci:
 
Za mjeru se koristim čašom od 2 dcl.
  • 2 jajeta,
  • 1/2 čaše šećera (ne volim jako slatku zlevanku, ali vi možete povećati količinu šećera),
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 čaše ulja,
  • 2 čaše kukuruznog brašna,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 1 čaša svježeg sira,
  • 1 čaša kiselog vrhnja,
  •  3 čaše jogurta (možda će trebati dodati još pola čaše jogurta, ili alternativno pola čaše mineralne vode, ovisno o tome koliko brašno upije tekućine).


Priprema: 

  • Priprema je vrlo jednostavna: 2 jajeta, šećer i vanilin šećer miješajte žicom (ne koristim mikser jer želim da mi grudice sira ostanu vidljive),
  • Dodajte ulje, još malo miješajte, pa dodajte svježi sir i čašu jogurta,
  • Sada umiješajte brašno pomiješano s 1/2 paketića praška za pecivo, čašu vrhnja i na kraju još 2 čaše jogurta.
  • Smjesa koju dobijete treba biti tekuća, da se može lako izliti u posudu za pećenje. Ako vam se čini pregusta, dodajte još malo jogurta, ili malo mineralne vode, Pogledajte video jer je tamo vidljiva gustoća.
  • Za pečenje sam koristila protvan od vatrostalnog stakla 22 x 35 cm, koji sam premazala uljem.
  • Ulijte smjesu u protvan i stavite u pečnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva C.
  • Peći cca 30 minuta.

Pripremljena po ovom receptu ne ljepi se za posudu, pa nije potrebno staviti papir za pečenje.

Varijante: Umjesto praška za pecivo možete dodati 2 male žličice sode bikarbone, a moguće je napraviti bez tih dodataka. U tom slučaju zlevanka će biti isto ukusna, ali nešto tanja.

Može se odmah poslužitii dok je vruće, a ukusna je i kad se ohladi.
Ovo je izvrstan kolač koji možete ponijeti na posao, a dobro paše i uz jutarnju kavu.

Kako u posljednje vrijeme nastojim izbjegavati gluten u prehrani, ili ga bar smanjiti, kukuruznu zlevanku puno češće radim. 

Ako ste isprobali ovaj recept, jako bi me veselilo da mi javite kako vam je ispalo.

Pripremu možete pogledati na Youtube kanalu u slijedećem videozapisu:





Želim vam dobar tek!


Primjedbe