Kukuruzna zlevanka

 Zlevanka, zlevka, zlijevka, bazlamača i još puno drugih naziva udomaćeno je za ovaj stari recept.


Corn cake -  Gluten free


Postoji mnogo verzija: s bijelim brašnom, sa sirom, slane ili slatke, s mlijekom, vrhnjem itd.

Ovo je moja verzija s kukuruznim brašnom, bez glutena, a pripremu možete pogledati na Youtube kanalu u slijedećem videozapisu:




Potrebni sastojci:
 
Za mjeru se koristim čašom od 2 dcl.
  • 2 jajeta,
  • 1/2 čaše šećera (ne volim jako slatku zlevanku, ali vi možete povećati količinu šećera),
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 čaše ulja,
  • 2 čaše kukuruznog brašna,
  • 1/2 praška za pecivo,
  • 1 čaša svježeg sira,
  • 1 čaša kiselog vrhnja,
  •  3 čaše jogurta (možda će trebati dodati još pola čaše jogurta, ili alternativno pola čaše mineralne vode, ovisno o tome koliko brašno upije tekućine).


Priprema: 

  • Priprema je vrlo jednostavna: 2 jajeta, šećer i vanilin šećer miješajte žicom (ne koristim mikser jer želim da mi grudice sira ostanu vidljive),
  • Dodajte ulje, još malo miješajte, pa dodajte svježi sir i čašu jogurta,
  • Sada umiješajte brašno pomiješano s 1/2 paketića praška za pecivo, čašu vrhnja i na kraju još 2 čaše jogurta.
  • Smjesa koju dobijete treba biti tekuća, da se može lako izliti u posudu za pećenje. Ako vam se čini pregusta, dodajte još malo jogurta, ili malo mineralne vode, Pogledajte video jer je tamo vidljiva gustoća.
  • Za pečenje sam koristila protvan od vatrostalnog stakla 22 x 35 cm, koji sam premazala uljem.
  • Ulijte smjesu u protvan i stavite u pečnicu koju ste prethodno zagrijali na 200 stupnjeva C.
  • Peći cca 30 minuta.

Pripremljena po ovom receptu ne ljepi se za posudu, pa nije potrebno staviti papir za pečenje.

Varijante: Umjesto praška za pecivo možete dodati 2 male žličice sode bikarbone, a moguće je napraviti bez tih dodataka. U tom slučaju zlevanka će biti isto ukusna, ali nešto tanja.

Može se odmah poslužitii dok je vruće, a ukusna je i kad se ohladi.
Ovo je izvrstan kolač koji možete ponijeti na posao, a dobro paše i uz jutarnju kavu.

Kako u posljednje vrijeme nastojim izbjegavati gluten u prehrani, ili ga bar smanjiti, kukuruznu zlevanku puno češće radim. 

Ako ste isprobali ovaj recept, jako bi me veselilo da mi javite kako vam je ispalo.


Želim vam dobar tek!






Komentari