Slatka štrudla, pita, savijača od sira
![]() |
Ovo je brzi recept u kojem koristim gotove kore za štrudlu, pa priprema zajedno s pečenjem traje
oko 40 minuta.
Mogu se upotrijebiti tanke kore (u tom slučaju stavljam 2 kore za jednu štrudlu), ili deblje (tada je dovoljna jedna).
Ako kupujete u dućanu pakirane kore, pripazite na to koju količinu kupujete. Uobičajeno je bilo da se pakira po 500 g, ali meni se dogodilo da sam kupila kore, a nisam detaljno pogledala i kad sam otvorila nije mi bilo dovoljno, jer se pokazalo da su bile pakirane po 350 g.
Primjetila sam da u posljednje vrijeme proizvođači pakiraju manje količine, i vjerujem da je to zbog povećanja cijena, tako da nije odmah jasno vidljivo da je artikal poskupio.
Po ovom receptu dobije se 5-6 štrudli, što popunjava veliki protvan veličine pećnice. Ukoliko vam ne treba toliko, štrudle možete zamrznuti, pa kada je potrebno, samo ih izvadite, premažite mješavinom vode i ulja, zatim sa vrhnjem i stavite ih peći onako zamrznute u pećnicu zagrijanu na 180-200°C.
Za ovaj recept potrebno je:
- 1 jaje
- 500 g svježeg sira po izboru (ja sam koristila posni sir)
- 1 jogurt (može se umjesto jogurta staviti vrhnje)
- 4 - 5 žlica šećera (može se staviti i više, po želji)
- 1 vanilin šećer
- opcionalno se može dodati malo ribane limunove korice
- 500 g kora za štrudlu
- malo mlake vode i 2-3 žlice ulja za premazivanje kora
- 2-3 žlice vrhnja za premazivanje
- pek papir, poželjno, ali nije obavezno
- mokra krpa na kojoj se rolaju kore
U posudu stavite i dobro promješajte jaje, sir, jogurt, šećer, vanilin šećer.
Na podlogu gdje će se rolati štrudle stavite mokru krpu i na nju prostrite prvu koru. Premažite uljem i vodom. Ako imate tanke kore, na to dodajte drugu koru i nju isto premažite.
Zatim stavite filu od sira, tako da premažete oko 3/4 kore. Pomoću krpe zarolajte štrudlu i stavite na protvan na pek papir. Ako nemate pek papir, samo protvan premažite uljem.
Tako složite sve štrudle, pa ih premažite uljem i vodom i nakon toga sa 2-3 žlice vrhnja.
Pecite 25-30 min u pećnici zagrijanoj na 180-200°C, dok lijepo porumeni.
Napravila sam kratki video za ovaj recept, pa možete pogledati:
Želim vam dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!