Brza i jednostavna štrudla (pita, savijača) od jabuka i rogača, bez dodanog šećera
Za ovaj kolač nije potrebno dodati šećer jer ga ima sasvim dovoljno u jabukama.
Naravno, ako koristite jako kisele jabuke, a volite slatko, možete dodati nešto šećera ili nekog zaslađivača.
Štrudle pečem u protvanu veličine pećnice (unutrašnje mjere 34 x 33 cm) i tu mi stane 5 štrudli.
Moguće da imate veću pećnicu, i veću ili manju posudu za pečenje, pa ću ovdje staviti potrebnu količinu za jednu štrudlu:
Za jednu štrucu potrebno je:
- 2 kore za štrudlu,
- 1 veća ili 2 manje oguljene i ribane jabuke,
- 2 žlice mljevenog rogača (ne koristim prah od rogača, nego obični mljeveni rogač),
- 1 žličica cimeta,
- 1 mala žličica ribane korica naranče, ruma ili vanilin šećer, po izboru,
- po želji 1-2 žlice vrhnja kojom se štrudla premaže prije pečenja (ako ne koristite mliječne proizvode ovo se može izostaviti),
- mješavina vode i ulja za premazivanje.
Priprema:
- Uključite pećnicu na 180 stupnjeva C.
- Ogulite i naribajte jabuke, dodajte rogač, cimet i aromu po izboru (rum, ribana korica naranče, vanilin šećer ili aroma vanilije) i promiješajte
- na vlažnu krpu stavite koru za štrudlu, premažite mješavinom ulja i vode, pa na to stavite drugu koru koju isto premažite uljem i vodom.
- Na kore rasporedite filu od jabuka i rogača, pa zarolajte u štrucu.
- Tepsiju za pečenje prekrijte namočenim pek papirom, premažite uljem pa na to stavite savijenu štrudlu.
- Premažite s vrhnjem ili mješavinom ulja i vode ako ne koristite vrhnje, pa stavite u zagrijanu pećnicu i pecite cca 25 minuta na 180 stupnjeva C.
- Kad štrudla lijepo porumeni, izvadite ju iz pećnice i malo ohladite.
- Izrežite i poslužite.
Pečena štrudla može se posuti šećerom u prahu, ali meni je ukusna i bez toga.
Okus je osvježavajući, voćni i sočni, a ukusna je i topla i hladna.
Želim vam dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!