Iznenađujuće sočan i ukusan jednostavan kolač bez glutena
Brzi kolač od rogača i heljdinog brašna |
I rogač i heljda imaju ljekovita svojstva i izuzetno su vrijedne namirnice. Više o tome možete pročitati na internetu, npr. ovdje i ovdje.
Heljdino brašno nije bilo baš uobičajeno u mom jelovniku, ali obzirom da je heljda zdrava namirnica, pokušavala sam pronaći recepte koji će biti ukusni i jednostavni za pripremu.
Pokušala sam s noklicama, ali nisam baš bila oduševljena rezultatom.
Miješani kruh s heljdinim brašnom pokazao se kao jako dobar recept, a ovaj kolač s mljevenim rogačima i jabukama je ispao fantastičan! Toplo preporučujem da ga isprobate. Jednostavan, brz, ukusan, sočan, bez glutena.
Priprema; 10-15 min.
Pečenje 25-30 min.
Sastojci:
- 1 čaša (2 dcl) mljevenog rogača (ne rogač u prahu, nego običan klasičan mljeveni rogač),
- 1 čaša brašna od heljde
- 3 žlice gorkog kakaa
- 4 jaja
- 1 čaša šećera
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša jogurta
- 3 oguljene ribane jabuke
- 1-2 žličice cimeta
- 1 vanilin šećer
- 2 male žličice sode bikarbone
Priprema:
- 3 jabuke operite, ogulite, izribajte i dodajte im cimet.
- Uključite pećnicu na 180 stupnjeva C.
- Miksajte 4 cijela jajeta, šećer, ulje i vanilin šećer dok smjesa ne posvijetli i postane gusta.
- U smjesu prosijte mljeveni rogač, kakao i brašno od heljde s 2 žličice sode bikarbone, dodajte jogurt, pa dobro promješajte.
- Umiješajte jabuke s cimetom, pa smjesu stavite u posudu za pečenje u koju ste stavili namočeni pek papir. (Ja sam koristila protvan veličine 34 x 24 cm)
- Pecite 25-30 min na 180-200 stupnjeva C, ovisno o pećnici.
- Provjerite čačkalicom ili nožem da li je kolač pečen. Izvadite iz pećnice i ohladite.
- Po želji možete ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom. Ja nisam uspjela jer se pola pojelo prije nego se ohladio.
Meni je najfiniji kad se dobro ohladi i savršen je ujutro uz kavu. Isprobajte.
Želim vam dobar tek!
Predobar kolač. Hvala za recept. :) Mogao bi se i šećer zamijeniti s medom.
OdgovoriIzbrišiili pekmezom od jabuke...
OdgovoriIzbrišiIsprobali jučer. Umjesto šečera stavila sam steviju u prahu. Ispalo je odlično.
OdgovoriIzbrišiJoš nisam radila sa stevijom, iako to imam u planu.
IzbrišiMorala bih eksperimentirati s tim. Nisam sigurna da ću odmah od prve pogoditi pravu količinu.
Koliko stevije ste stavili?
IzbrišiDrago mi je da vam se sviđa :)
OdgovoriIzbriši