Kuhani oslić s peršinom, češnjakom i limunom


Jednostavan recept za ukusnu kuhanu ribu


Cooked hake with parsley, garlic and lemon


Iskreno, nisam baš vjerovala da obična kuhana riba može biti ukusna, ali zaista je bila izvrsna.
Na žalost, ja ne živim uz more, pa vrlo rijetko imam zadovoljstvo  ribu direktno kupiti od ribara, tako da mi je preostala smrznuta riba iz dućana.
Obično ju pripremam prženu, ali ovaj put sam željela isprobati zdraviji način.

Ovako se može pripremiti skuša, lokarda, orada i zubatac.
Vjerojatno i još neke ribe, ali druge nisam isprobala.


Potrebno je:
  • Smrznuti oslić bez glave, količina prema potrebi
  • Svježi peršin
  • 2-3 česna češnjaka
  • 1 limun
  • 3-4 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • morska sol
  • list lovora
Priprema:
  • Ribu treba odmrznuti i očistiti. Ovo je uvjetno,  ako sam kupila smrznutu ribu u dućanu, onda ju prije termičke obrade odmrznem, jer je onda mogu očistiti. Odmrzavam tako da ju stavim u toplu vodu i ostavim neko vrijeme, dok ne bude pogodna za čišćenje. Ako sam sama zamrzavala, onda je riba već očišćena i pripremljena, pa ju mogu kuhati bez odmrzavanja.
  • U veću posudu u kojoj ćemo ribu kuhati, uliti vodu, dodati sol po ukusu i staviti na štednjak da voda zavrije.
  • U međuvremenu sitno nasjeckati svježi peršin i češnjak, pa staviti u posudicu. Malo posoliti i dodati maslinovo ulje i sok od pola limuna.

Parsley, garlic, lemon and olive oil

  • Kad voda zakipi, dodati ribu i list lovora, pa na laganoj vatri kuhati 10-15 minuta.

Cooking fish

  • Kuhanu ribu oprezno izvaditi i ocijediti, složiti na tanjur i preliti pripremljenim maslinovim uljem sa češnjakom i peršinom.


  • Ukrasiti limunom i nekim povrćem koje imate pri ruci (poriluk, rajčica, paprika...)

Cooked hake and cauliflower

  • Kao prilog možete poslužiti kuhani karfiol, brokulu ili neku salatu.

Evo nekoliko recepata koji jako dobro idu uz ribu: 


I naravno, uz to čaša crnog vina :)



Želim vam dobar tek!





Komentari