Krumpir s maslačkom ili koprivom


Jednostavan recept za ukusan prilog od ljekovitog samoniklog bilja  


potatoes with dandelions


U redovnoj prehrani  trudim se što češće koristiti samonikle biljke. Za to ima više razloga:


  • One sadrže više dragocjenih minerala i vitamina nego povrće koje možemo kupiti u marketima, 
  • Ako ih uberemo u čistom krajoliku, znamo da nisu tretirane štetnim tvarima, koje se koriste u masovnoj poljoprivrednoj proizvodnji,
  • Imaju ljekovita svojstva, pa možemo takvim načinom prehrane pridonijeti našem zravlju,
  • One su besplatne, daruje nam ih čista priroda, a na nama je samo da ih uberemo. 

Ako imate svoj dijelić zemlje, vrta ili okućnice, nemojte uništiti i iskorijeniti biljke kao što su maslačak i kopriva. Danas ima mnogo ljudi koji ih smatraju običnim korovom ne znajući za njihovu vrijednost.
Vrlo su rasprostranjene i rastu svuda. Generacijama su ih koristili naši preci. 


Sjećam se, kad sam bila dijete, moja mama redovno je pripremala maslačak kao običnu salatu ili prelivenog vrućim čvarcima, serviranog uz pire od krumpira. Uz to, korijen maslačka koristio se pržen i samljeven kao zamjena za kavu, sušeni listovi kao čaj, a od cvjetova se radio sirup.  Kopriva  se pripremala kao varivo od špinata, sušila za čaj, koristila u kozmetičke svrhe za njegu kose i kao lijek protiv reumatizma.


Ja maslačak i koprivu operem, blanširam i spremim u zamrzivač, tako da, kad stigne zima, mogu za pola sata
pripremiti zdravi obrok,


potatoes with dandelions and roast pork


Ovo jelo radila sam od maslačka, koji je nakon košenja i kiše naglo izrastao.


Potrebno je:

  • Maslačak, količina po želji, 
  • 70 dkg krumpira,
  • 3 - 4 češnja češnjaka, protisnutog ili sitno nasjeckanog,
  • 3 - 4 žlice maslinovog ulja,
  • sol.

Priprema: 

  • U uzavrelu vodu staviti oguljeni krumpir izrezan na deblje kriške, i kuhati cca 20 minuta,
  • Listove opranog i ocijeđenog maslačka narezati na široke rezance (cca 3 - 4 cm).
  • Kada je krumpir skoro kuhan, dodati mu maslačak i kuhati još 5 minuta.
  • Ocijediti vodu, posoliti, dodati nasjeckani češnjak i maslinovo ulje, promiješati i prilog je gotov.




Poslužite uz ribu, meso, pečena jaja ili uz neke povrtne ili sojine popečke.

Ja sam ih servirala uz carsko meso koje sam pekla u tavi s poklopcem, na plameniku, jer nemam ispravnu pećnicu.


Želim vam dobar tek!




Primjedbe

  1. Odlicna kombinacija, probala sam sa koprivom. Sa ribom posluzeno - savrseno!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!