Ričet sa mesom i povrćem - tradicionalno jelo iz mamine kuhinje
Može se raditi i bez mesa, samo s povrćem ili sa suhim mesom ili kobasicama. Kad ga kuham, obično imam ručak za 2 dana, čak je ukusniji drugi dan. Može se i zamrznuti po obrocima.
Kasnije ga smrznutog stavimo u posudu, prelijemo sa cca 1 dcl vode, prokuhamo i za 20 min možemo servirati.
Grah, prethodno namočen nekoliko sati, obično skuham posebno u pretis loncu jer volim dio odvojiti za salatu.
U tom slučaju i ječam kuham posebno (slično kao zob, samo nešto kraće), pa kasnije, kad pripremim meso i povrće, sve pomiješam i još 20 minuta prokuham.
Ovaj puta sam pripremila sve zajedno u pretisu.
Potrebni sastojci:
- cca 1/2 kg graha namočenog i kratko prokuhanog. (Ovo se radi da bi se odstranio višak celuloze. Tako će biti lakše probavljiv i neće stvarati plinove),
- cca 1 dcl ječma,
- cca 30 dkg mesa izrezanog na kockice,
- 2 mrkve,
- 1 svježa paprika,
- 2 glavice luka,
- komadić korijena celera,
- 2 - 3 češnja češnjaka,
- 2 lovorova lista
- začini po želji (peršin, celer, kurkuma, bosiljak...)
- 1 žlica crvene mljevene paprike,
- povrće koje imate - po izboru (počistite hladnjak - ostatke od karfiola, brokule, korabice, korijen peršina, zelja i slično)
- sol, papar,
- 2 žlice ulja.
Priprema:
- Na ulju naglo ispecite meso da malo porumeni. Ja sam to odmah radila u expres loncu (od 7 litara), ali možete i u dubljoj tavi, pa kasnije prebacite u lonac. Ako radite vegetarijansku verziju, ovaj dio izostavite i počnite s lukom.
- Dodajte luk i pirjajte uz miješanje oko 10 minuta.
- Ubacite ostalo povrće koje ste izrezali na sitnije kockice i pirjajte još 5 - 10 minuta.
- Sada stavite grah, ječam, povrće i meso u lonac, dodate začine, posolite, popaprite i zalijte vodom. Vodite računa o tome da će ječam povećati obujam bar 3 x, a možda i više, tako da stavite dovoljno tekućine, da vam ne zagori. Pretis smijete napuniti do 2/3, kako bi ostalo dovoljno prostora za paru.
- Kuhajte na laganoj vatri pod pritiskom 40 minuta, računajući od trenutka kad je ventil prvi puta zapištao.
- Sklonite lonac s vatre i pričekajte da se pritisak smanji. Tada otvorite i možete servirati.
- Ponekad je teško procijeniti koliko tekućine će upiti ječam i grah. Ako vidite da vam je varivo pregusto, pa više liči na rižoto, samo dodajte vode i malo prokuhajte.
Želim Vam dobar tek!
mljac, izgleda savršeno,)
OdgovoriIzbrišiObožavam a tvoj izgleda baš onako kako treba.
OdgovoriIzbriši