Krumpir salata s komoračem

 Ljekovita salata koja osvježava dah


Potato and fennel salad


Ako volite krumpir salatu, ali je ne konzumirate često, jer ne želite neugodan miris po luku?
Tada je ovo izvrstan recept za vas. Salata je ukusna, osvježavajuća i čini vaš dah mirisnim.


Fennel (Foeniculum vulgare)


Komorač (još ga nazivaju Koromač, Morač, lat. Foeniculum vulgare) ljekovita je biljka koju ne koristimo dovoljno u našoj prehrani. Koristila se još u antičko doba, a zanimljivo je da su je rimske dame koristile za održavanje vitke linije. Upotrebljavali su je za smanjenje boli u zglobovima zbog artritisa, za čišćenje organizma, za reguliranje tlaka, protiv upala, za jačanje organizma, pa čak i protiv raka.
Koristili su je i za smanjenje neugodnog zadaha iz usta, pa se upotrebljavala za prikrivanje konzumacije alkohola jer žvakanje listića biljke daje mirisan dah po anisu.

Dakle, ako se namjeravate ljubiti, koristite komorač!

Više o ljekovitosti i upotrebi komorača pogledajte na wikipediji.



Preparation of fennel potato salad


Potrebni sastojci: (količine su okvirne, povećajte prema potrebi):
  • 750 g krumpira,
  • 1/2 korijena komorača,
  • sol, papar prema ukusu,
  • 1 žličica suhog peršina (ili još bolje stručak svježeg, sitno isjeckanog),
  • sok od limuna (ili jabučni ili neki drugi ocat po izboru),
  • 3 - 4 žlice ulja (ja sam koristila maslinovo).
  • 1 dcl hladne vode.

Preparation of fennel potato salad


Priprema:

  • Skuhajte krumpir u lupini, ogulite ga i narežite na ploške.
  • Pripremajte salatu prije nego se krumpir ohladi, to je važno, jer će bolje upiti sve sastojke i biti će sočan i ukusan.
  • Komorač očistite, odstranite tvrde stabljike i dno korijena. Koristite u salati i sitne zelene listiće. Narežite na ploškice.
  • Ako koristite zeleni svježi peršin, operite ga i isjeckajte.
  • Sve sastojke stavite u zdjelu (uključivši peršin, svježi ili suhi), dodajte sol i papar prema ukusu i začinite uljem i limunom.
  • Dodajte 1/2 čaše hladne vode i dobro promiješajte.
  • Ostavite da odstoji 5-10 min kako bi krumpir upio tekućinu.
  • Još jednom promiješajte i možete poslužiti.


Potato and fennel salad with roasted chicken




Ova salata izvrsno paše uz ribu (vidi recept za oslića, šarana ili srdele), pečeno meso, pohani sir, pečena jaja ili pohane meso ili gljive.

Recept se može pogledati na Youtube:





Želim vam dobar tek!




Primjedbe