Salata od slanutka i poriluka

 Brza salata od svježeg poriluka i slanutka


Chickpea and fresh leek salad


Kad se žurite i nemate puno vremena za kuharske majstorije, preporučujem ovu brzu salatu od slanutka iz konzerve i svježeg poriluka.

To je vegansko jelo, niskog glikemijskog indeksa, pa je pogodno i za šećeraše i osobe na dijeti, a možete ga koristiti kao zaseban obrok ili kao prilog uz meso, ribu, jaja, pečene tikvice,  patliđane...

Poriluk je vrlo zdrava namirnica koju ne koristimo dovoljno, a neki ga i ne vole kuhanog, pa je ovo izvrstan način da ga servirate mrziteljima :).

Naravno, vi možete i sami skuhati slanutak. Ja koristim onaj iz konzerve, jer u blizini nemam gdje kupiti suhi.

Sastojci:
  • 1 konzerva slanutka,
  • 10-15 cm bijelog dijela poriluka,
  • ulje (ja koristim bučino), ocat, sol, papar - prema ukusu
  • može se dodati sitno sjeckani peršin i sok od limuna umjesto octa.

Priprema:

  • Otvorite konzervu slanutka i dobro ga isperite pod tekućom vodom. Ovo ispiranje ja radim zato jer sam shvatila da u konzerve stavljaju konzervans. 
  • Bijeli dio poriluka izrežite na tanke kolutiće i dodajte u zdjelu sa slanutkom.
  • Začinite  prema ukusu i možete servirati.

Ako vam je ovo kompletan obrok, možete ga pojačati tako da dodate kuhana jaja.

Ovako pripremljenu salatu možete ponijeti na posao, poriluk nema miris po luku, a svakako je zdravije pojesti takav obrok nego jesti sendviče.

Želim vam dobar tek!








Primjedbe