Krumpiruša s mesom

Slana štrudla s krumpirom, mesom i lukom


Štrudla s krumpirom, lukom i mesom


Ovo je  jednostavan recept smišljen za moje ljubitelje mesa, kojima je "obična krumpiruša nekako prazna" !








sastojci za krumpirušu s mesom


Potrebni sastojci:
  • 500 g kora za štrudlu,
  • 250 do 300 g mljevenog mesa po izboru,
  • 1 veća glavica luka, sitno nasjeckana,
  • cca 4 velika krumpira,
  • sol, papar, ulje
  • opcionalno 1/2 čaše tekućeg jogurta.

Količine su okvirne i mogu se prilagoditi.  Ja nikad ne mjerim sastojke, radim po osjećaju i uvijek je dobar rezultat. Neće se ništa loše dogoditi, ako se stavi manje mesa ili više luka ili krumpira.


smjesa za slanu štrudlu od mesa i krumpira


Priprema

Ovo je jednostavniji recept. Isprobala sam i drugu verziju gdje se najprije  poprži luk i meso, pa se tek onda pomiješa sa krumpirom. Nisam uočila veliku razliku, tako da najčešće radim ovako:

  • Krumpir oguliti, oprati i naribati na ribež (kao za jabuke). Luk očistiti i sitno isjeckati. Pomiješati ribani krumpir, luk i mljeveno meso, posoliti i popapriti.
  • Pripremiti zdjelicu sa toplom vodom u koju smo dodali malo ulja. Ovo će poslužiti za premazivanje kora.
  • Na radnu površinu staviti mokru krpu, na nju staviti prvu koru, premazati s vodom i uljem, na to staviti drugu koru, ponovo premazati pa rasporediti filu od mesa i krumpira. Ako koristite debele kore, dovoljna je samo jedna.



  • Krpom zarolati štrudlu i premjestiti ju u lim za pečenje u koji smo prethodno stavili navlaženi pek papir, pa ga premazali uljem. Kad je protvan popunjen, sve premazati uljem i vodom. Prema ukusu, može se još premazati tekućim jogurtom.

Krumpiruša spremna za pečenje


  • Peći 25 - 30 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 - 200 stupnjeva C. Vrijeme pečenja ovisi o pećnici. Štrudla je pečena kad lijepo porumeni.

Pečena štrudla od krumpira i mesa


  • Prokuhati 1 čašu vode (1 do 1,5 dcl) posoljene prema ukusu, pa time lagano preliti vruću pečenu krumpirušu. Ostaviti je u isključenoj pećnici još oko 10 minuta da se dobro upije. Izvaditi štrudlu iz pećnice  i ohladiti je toliko da se može rezati. 

Krumpiruša s mesom


Ukusna je i kad se ohladi, ako uspije preživjeti do tada.

Želim Vam dobar tek!







Primjedbe

  1. Omiljena kod mojih djecaka; upravo spremam 'draft' za krompirusu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga mi je krompiruša al i ova tvoja kombinacija bi bila sjajna ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Isprobano, zaista je odlična. Preporučam

    OdgovoriIzbriši
  4. tako i ja radim samo sjecka krumpir, bolji mi je

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Voljela bih isprobati. Koliko sitno treba isjeckati krumpir?

      Izbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!