ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Ljekovite palačinke protiv gripe i prehlade

sa medom, narančom i limunom



Ovih dana se liječimo! Šmrcamo, kašljemo, glas nam je na nivou dubokog basa! Zamotani u dekice vizualiziramo sunce gledajući vatru u kaminu.
U upotrebi su čajevi od žalfije (kadulje), C-vitamini, propolis, med, češnjak, crveni luk, limun, naranče itd.

Današnji doručak je u tom stilu: ljekovite palačinke uz litre čaja.






Pripremiti slijedeće:

  • 2 jaja
  • brašno (količina oko 1 čaše od 2 dcl, prema ukusu, ako želite deblje palačinke dodati više brašna, a ako želite tanje, onda više mlijeka)
  • mlijeko (može se dodati i tekući jogurt ili kiselo mlijeko)
  • malo soli
  • malo kurkume
  • 1/2 male žličice mljevene ljute papričice
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 2 velike žlice meda
  • malo ulja za pečenje.

Umutiti smjesu za palačinke od jaja, soli, mlijeka, brašna, ljute paprike, kurkume i ostaviti cca 15 minuta da malo odstoji.

Iscijediti sok od 1 naranče i pola limuna. Polovinu soka dodati u smjesu za palačinke.
U ostatak soka dodati 2 velike žlice meda i dobro promiješati. Ovo će poslužiti kao preljev.

Dobro zagrijati tavu i dodati malu žličicu ulja kojim treba premazati tavu i peći palačinke.




Vruće pečene palačinke premazati prelivom od meda, naranče i limuna, preklopiti dva puta i opet preliti.
Servirati uz krišku limuna i čaj.




Varijacije: Nakon što se premažu prelivom, palačinke se mogu posuti mljevenim lanenim sjemenkama, orasima, lješnjacima ili bademima.

Želim vam dobar tek i proljeće bez bolesti!






Broj komentara: 5:

  1. Palačinke na apsolutno sve naćine...Ove moramo probati pod hitno;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ...prefiinoooo...ovo mi je super...a kad baš nemam ničeg doma za napuniti pačalinke, onda ih lijepo nakapam limunom pospem sa šećerom i odlične su... ali ovakve sa ljutom papričicom ( a ja obožavam ljuto-slatku kombinaciju) nisam nikad probala...ovo isprobavam uskoro... ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Palačinke su zakon! Sve vrste. Ne znam tko ih ne voli a začas su gotove.
    Ako netko iznenada naleti na kavu, za par minuta napraviš.
    Ja sam ih radila u svim verzijama - bez jaja, bez mlijeka, s jogurtom, s pivom, s vinom, s mljevenim zobenim pahuljicama (ovisno o tome što imam pri ruci od sastojaka).
    Uvijek doma imam obični kakao. Ako nemam nečeg drugog za punjenje, stavim 2 žlice kakaa, mrvicu mlijeka, malo maslaca, šećer ili neku zamjenu za šećer, malo prokrčkam i imam preliv.

    OdgovoriIzbriši
  4. Umjesto mlijeko bolje je koristiti mlaćenicu (Stepko) s nižim GI.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis