četvrtak, 16. svibnja 2013.

Brzi njoki (žličnjaci) sa sirom i gljivama


Ako vam od ručka ostane krumpir pire - napravite ove noklice za večeru  







Pire od krumpira u svim varijacijama jako volimo i često ga pripremam. Ako nam ostane nakon ručka, ja odmah pomislim na njoke od krumpirovog tijesta, koje od milja zovemo "luleki".


Ali, ima jedan veliki ALI - oni su jako fini, ali ih treba mijesiti s hrpom brašna, a kad JA to radim, brašna ima svuda! Po svim kuhinjskim elementima, po podu, na kvakama, ručkicama, papučama, u kosi, na podu...Obično se dogodi da i mobitel zvoni dok sam ja u brašnu. 
Tako sam dugo odugovlačila s pripremom bilo čega što treba mijesiti. Onda sam organizirala tako da to najčešće radim ljeti, na terasi, na velikom stolu. Kad bi me uhvatila inspiracija, tjedan dana bih pripremala velike količine njoka, knedli, razvlačila kore za štrudle, pravila štrukle i slične ljepote u oblaku brašna, pa hrpu toga spremila u ledenicu i poslije samo elegantno vadila kad se netko zaželio.

Ovaj način pripreme  smislila sam kako bih izbjegla generalno čišćenje kuhinje zbog jedne večere.






Sastojci: 

  • pire od krumpira preostao od ručka (ja sam imala pire od krumpira i celera),
  • malo crvene mljevene paprike (ljute ili slatke),
  • malo kurkume,
  • 1 - 2 žlice ulja (maslinovog ili  otopljenog maslaca),
  • 1 - 2 šalice brašna - po potrebi, 
  • 1 - 2 jaja,
  • sol.

  • cca 200 g nasjeckanih šampinjona, 
  • 2 žlice ulja ili maslaca,
  • tvrđi sir po izboru (ja sam stavila domaći lički).



Priprema: 

  • Pire malo smiksajte, dodajte sve sastojke i dobro promiješajte. Smjesa mora biti malo tvrđa, ali takva da njoke ipak možete vaditi žlicom. Ostavite 20 minuta da malo odstoji.
  • U proključalu, malo posoljenu vodu stavljajte žličnjake. Gotovi su kada isplivaju. Tada ih izvadite rupičastom žlicom u cjedilo.
  • U tavi naglo popržite šampinjone da budu reš pečeni. Brzo su gotovi  - cca 8 - 10 minuta. Malo posolite.
  • Sir narežite na sitne kockice. 
  • Njoke pomiješajte sa šampinjonima i pospite kockicama sira.



Fini su i ako se naprave bez jaja, ali s jajima su čvršći i kompaktniji. 

Želim vam dobar tek!








3 komentara:

  1. Ja takodjer ne bacam nista; sve se da iskoristiti, samo malo maste je potrebno. Njoki su za 10!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala vam! Jako mi je drago da vam se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis