Tortillas, chapati, ili tanke pogačice od mlade koprive
..
Beskvasni kruh, u obliku vrlo tanke pogače, pečene na suhoj tavi, tradicionalno je jelo u mnogim dijelovima svijeta. Kod nas se najčešće susrećemo s nazivom tortilla , koji nam dolazi iz meksičke kuhinje.
Ima nekoliko razloga zbog kojih preporučujem da se odlučite za domaće tortilje:
- precizno znate koji sastojci se u njima nalaze,
- možete ih raditi u bezbroj varijacija, sa različitim vrstama brašna i raznim prirodnim začinima,
- cijena im je mnogo niža nego u trgovinama,
- ukusnije su od industrijski proizvedenih.
.
U pripremi ovih tortilja upotrijebila sam listove mlade koprive, biljke bogate mnogim vrijednim i ljekovitim sastojcima.
Ako želite uvrstiti u svoj jelovnik ovu zdravu samoniklu biljku, opremite se rukavicama i prošećite po krajolicima udaljenim od automobila i zagađenja. Veće količine koprive možete blanširati i spremiti u zamrzivač ili osušiti i tako sačuvati za čaj.
.
.
.Recept za zelene tortilje
SASTOJCI:.
- 2 velike šalice brašna (ja sam upotrijebila crno brašno),
- 2 šake svježe ubranih listova mlade koprive, kratko prokuhane, ocijeđene i sitno isjeckane,
- 1 šalica tople vode u kojoj se kuhala kopriva,
- 1 žlica ulja (ja stavljam maslinovo),
- 1 žličica octa (jabučni),
- 1/2 žličice soli,.
- 1/2 praška za pecivo,
- dodatno malo brašna za posipavanje kod razvijanja tijesta,
- 1 žličica ulja za premazivanje.
..
.- Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sve sastojke i zamijesiti tijesto. Ako vam je tijesto previše ljepljivo, ovisno o tome koliko je tekućine preostalo u koprivama, možete dodati još malo brašna.
- Kada ste dobro umijesili, premažite uljem da se ne napravi korica i pokriveno ostavite da odstoji 30 minuta
.
- Tijesto izrežite na 10 - 12 komada od kojih napravite kuglice.
- Na podlozi koju ste posuli brašnom razvaljajte ih da dobijete oblik palačinke. .
.
...
.- Otresite ih od brašna i pecite na vrućoj suhoj tavi vrlo kratko (cca 1 min) sa svake strane.
- Pečene tortilje slažite na tanjur, jednu na drugu i odmah pokrijte da se ne osuše. Ja sam za to koristila Alu-foliju. Moraju ostati elastične. Ako slučajno neku previše ispečete, samo ju stavite između ostalih i pokrijte. Najvjerojatnije će se, kad tako malo odstoji, od isparavanja opustiti.
.
Tortilje možete puniti velikom paletom različitih sastojaka: mesom, povrćem, mahunarkama, sirom i kombinacijama - dajte si mašti na volju..
.Ja sam ih punila ovim: recept
.Ja sam ih punila ovim: recept
Zapakirane u plastičnu vrećicu mogu stajati par dana u hladnjaku, a možete ih spremiti i u zamrzivač.
Želim vam dobar tek!
Želim vam dobar tek!
Odlična ideja s koprivom! I jako dobro izgledaju!
OdgovoriIzbriši