četvrtak, 2. svibnja 2013.

Domaće zelene tortilje

Tortillas, chapati, ili tanke pogačice od mlade koprive 

.
.
.
Beskvasni  kruh, u obliku vrlo tanke pogače,  pečene na suhoj tavi, tradicionalno je jelo u mnogim dijelovima svijeta.  Kod nas se najčešće susrećemo s nazivom tortilla , koji nam dolazi iz meksičke kuhinje. 



Ima nekoliko razloga zbog kojih preporučujem da se odlučite za domaće tortilje:
  • precizno znate koji sastojci se u njima nalaze,
  • možete ih raditi u bezbroj varijacija, sa različitim vrstama brašna i raznim prirodnim začinima,
  • cijena im je mnogo niža nego u trgovinama, 
  • ukusnije su od industrijski proizvedenih.

.

.
U pripremi ovih tortilja upotrijebila sam listove mlade koprive,  biljke bogate mnogim vrijednim i ljekovitim sastojcima.
Ako želite uvrstiti u  svoj jelovnik ovu zdravu samoniklu biljku, opremite se rukavicama i prošećite po krajolicima udaljenim od automobila i zagađenja. Veće količine koprive možete blanširati i spremiti u zamrzivač ili osušiti i tako sačuvati za čaj. 
.
.
.

 

Recept za zelene tortilje


SASTOJCI:.
  • 2 velike šalice brašna (ja sam upotrijebila crno brašno),
  • 2 šake svježe ubranih listova mlade koprive, kratko prokuhane, ocijeđene i sitno isjeckane,
  • 1 šalica tople vode u kojoj se kuhala kopriva, 
  • 1 žlica ulja (ja stavljam maslinovo),
  • 1 žličica octa (jabučni),
  • 1/2 žličice soli,.
  • 1/2 praška za pecivo, 
  • dodatno malo brašna za posipavanje kod razvijanja tijesta, 
  • 1 žličica ulja za premazivanje. 

PRIPREMA:

..
.
  • Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sve sastojke i zamijesiti tijesto. Ako vam je tijesto previše ljepljivo, ovisno o tome koliko je tekućine preostalo u koprivama, možete  dodati  još malo brašna.
  • Kada ste dobro umijesili, premažite uljem da se ne napravi korica i pokriveno ostavite da odstoji 30 minuta

.
.
  • Tijesto izrežite na 10 - 12 komada od kojih napravite kuglice. 
  • Na podlozi koju ste posuli brašnom razvaljajte ih da dobijete oblik palačinke. .

.
...
.
  • Otresite ih od brašna i pecite na vrućoj suhoj tavi vrlo kratko (cca 1 min)  sa svake strane.
  • Pečene tortilje slažite na tanjur, jednu na drugu i odmah pokrijte da se ne osuše. Ja sam za to koristila Alu-foliju. Moraju ostati elastične. Ako slučajno neku previše ispečete, samo ju stavite između ostalih i pokrijte. Najvjerojatnije će se, kad tako malo odstoji, od isparavanja opustiti. 
.

.
Tortilje možete puniti velikom paletom različitih sastojaka: mesom, povrćem, mahunarkama, sirom i kombinacijama - dajte si mašti na volju..


.Ja sam ih punila ovim: recept

Zapakirane u plastičnu vrećicu mogu stajati par dana u hladnjaku, a možete ih spremiti i u zamrzivač.

Želim vam dobar tek!



1 komentar:

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis