nedjelja, 18. kolovoza 2013.

Salata od pečenih tikvica i rajčica





Ovo je ljetna salata  savršena je uz roštilj. Može se poslužiti topla ili hladna, a vrlo je praktična u situaciji kad vam dolaze gosti, jer se može napraviti dan prije. Bez problema može stajati čak nekoliko dana u hladnjaku


Uz nju nije neophodan poseban prilog, ali izvrsno paše uz rižu ili pire krumpir. 

Radim ju često za vrijeme vrućih ljetnih dana, kad  želim provesti što manje vremena uz vrući štednjak. 

Umjesto tikvica mogu se upotrijebiti i patliđani. Ja radim uglavnom od tikvica, jer mi svakodnevno dospijevaju u vrtu, u količinama koje ne uspijevam potrošiti.





Količinu tikvica i rajčice odredite prema potrebi. Za ovaj recept upotrijebila sam slijedeće

sastojke:
  • 1 veću tikvicu,
  • 1 veliku tvrdu rajčicu,
  • 4 - 5 česna sitno nasjeckanog češnjaka,
  • po želji možete i staviti sitno nasjeckani peršin,
  • maslinovo ulje,
  • sol.




Priprema:

  • Tikvice izrežite na ploške debljine 5 - 6 mm. Ako su potpuno svježe, tada ih ne treba guliti.
  • Tvrdu rajčicu također izrežite na ploške.




  • U tavi zagrijte malo ulja i kratko, na jakoj vatri ispecite ploške tikvica sa obadvije strane. Gotove su za nekoliko minuta. Odložite ih u poseban tanjur.



  • Kad ste ispekli sve tikvice, nastavite peći rajčicu. Ako je potrebno, prije dodajte u tavu još malo ulja. Rajčice pecite vrlo pažljivo i kratko da se ploške ne raspadnu.



  • Pečenu rajčicu odložite u poseban tanjur.



  • Sada slažite salatu u zdjelu - jedan red pečenih tikvica, posolite, pospite sitno nasjeckanim češnjakom i po želji svježim peršinom. Drugi red složite pečenu rajčicu, posolite i stavite češnjak. Slažite naizmjence tikvice i rajčice dok sve ne potrošite. 
  • Završni red trebaju biti rajčice. Uljem i sokom koji su preostali u tanjurima prelijte salatu.



  • Nije potrebno dodavati ocat, jer je rajčica dovoljno kisela. Ako želite možete na vrh staviti malo maslinovog ulja. Ja obično ne dodajem ništa, jer povrće sadrži dovoljno ulja od pečenja. Kad salata odstoji neko vrijeme u hladnjaku, rajčice će još ispustiti sok, pa će salata biti izuzetno ukusna.

Ovu salatu možete poslužiti i uz pečeno, pohano ili kuhano meso, ribu, roštilj, pečeni krumpir, rizi-bizi i slično.
Ja ponekad malo stavim u pecivo, dodam malo sira i imam vrlo ukusan sendvič.


Nadam se da će vam se svidjeti.

Želim Vam dobar tek!










Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis