Brzi rogač kolač s heljdinim brašnom

Iznenađujuće sočan i ukusan jednostavan kolač bez glutena



Jednostavan rogač kolač s heljdinim brašnom bez glutena
Brzi kolač od rogača i heljdinog brašna




I rogač i heljda imaju ljekovita svojstva i izuzetno su vrijedne namirnice. Više o tome možete pročitati na internetu, npr. ovdje i ovdje.

Heljdino brašno nije bilo baš uobičajeno u mom jelovniku, ali obzirom da je heljda zdrava namirnica, pokušavala sam pronaći recepte koji će biti ukusni i jednostavni za pripremu. 
Pokušala sam s noklicama, ali nisam baš bila oduševljena rezultatom. 

Miješani kruh s heljdinim brašnom pokazao se kao jako dobar recept, a ovaj kolač s mljevenim rogačima i jabukama je ispao fantastičan! Toplo preporučujem da ga isprobate. Jednostavan, brz, ukusan, sočan, bez glutena.

 Brzi kolač od rogača i heljdinog brašna


Priprema; 10-15 min.
Pečenje 25-30 min.



Sastojci:

  • 1 čaša (2 dcl) mljevenog rogača (ne rogač u prahu, nego običan klasičan mljeveni rogač),
  • 1 čaša brašna od heljde
  • 3 žlice gorkog kakaa
  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 3 oguljene ribane jabuke
  • 1-2 žličice cimeta
  • 1 vanilin šećer 
  • 2 male žličice sode bikarbone


priprema kolača od rogača i heljdinog brašna

Priprema:
  • 3 jabuke operite, ogulite,  izribajte i dodajte im cimet.
  • Uključite pećnicu na 180 stupnjeva C.
  • Miksajte 4 cijela jajeta, šećer, ulje i vanilin šećer dok smjesa ne posvijetli i postane gusta.
  • U smjesu prosijte mljeveni rogač, kakao i brašno od heljde s 2 žličice sode bikarbone, dodajte jogurt,  pa dobro promješajte. 
  • Umiješajte jabuke s cimetom, pa smjesu stavite u posudu za pečenje u koju ste stavili namočeni pek papir. (Ja sam koristila protvan veličine 34 x 24 cm)


Rogač kolač s heljdinim brašnom spreman za pećnicu


  • Pecite 25-30 min na 180-200 stupnjeva C, ovisno o pećnici. 
  • Provjerite čačkalicom ili nožem da li je kolač pečen. Izvadite iz pećnice i ohladite.
  • Po želji možete ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom. Ja nisam uspjela jer se pola pojelo prije nego se ohladio.



Meni je najfiniji kad se dobro ohladi i savršen je ujutro uz kavu. Isprobajte.

Želim vam dobar tek!








Primjedbe

  1. Predobar kolač. Hvala za recept. :) Mogao bi se i šećer zamijeniti s medom.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!