Brzi vegetarijanski ručak za 30 min
![]() |
Tjestenina s blitvom, šampinjonima i sirom |
Ovaj recept pogodan je i za vegane, jednostavno izostavite sir i vrhnje.
Umjesto blitve može se koristiti svježi špinat.
(Količine su okvirne, ovisno o broju osoba, o tome da li pripremate kao predjelo ili glavno jelo, a i o tome koliko volite tjesteninu.)
- 300 g tjestenine,
- 1/2 vezice blitve,
- cca 200 g narezanih šampinjona,
- 2-3 žlice maslinovog ulja (može se koristiti i maslac ili suncokretovo ulje),
- 1 žličica kurkume (neobavezno),
- češnjak u prahu, prema ukusu,
- sol, papar,
- 1 dcl bijelog vina,
- žličica suhog peršuna (ili svježeg sitno sjeckanog),
- 3-4 velike žlice svježeg sira,
- 2-3 velike žlice vrhnja,
Priprema:
- Tjesteninu skuhati prema uputstvu na pakiranju i procijediti.
- U dubljoj tavi, na ulju oko 5 minuta peći izrezane šampinjone dok blago ne porumene.
- Dodati opranu i ocijeđenu blitvu izrezanu na komade veličine 4-5 cm, posoliti, posuti suhim češnjakom i kurkumom, promiješati i pokriveno pirjati. Nakon nekoliko minuta doliti vino i uz miješanje kuhati dok tekućina ne ispari.
![]() |
Veganska verzija tjestenine s blitvom i šampinjonima |
- Dodajte kuhanu tjesteninu, peršun, papar i dobro promiješajte. Ostavite nekoliko minuta da se poveže. Ukoliko ste vegan, jelo možete servirati.
- U svježi sir umješajte vrhnje, pa žlicom rasporedite po tjestenini u tavi. Poklopite i pecite još oko 5 minuta i jelo je gotovo.
- Po želji posuti nekim tvrdim ribanim sirom, prema ukusu.
Želim vam dobar tek!
Tjesteninu i povrće obožavam. Ja bih sigurno zamijenila blitvu špinatom, nije mi neki okus, ali nije ni da ne volim. Fina papica!
OdgovoriIzbrišiTjesteninu i povrće obožavam. Ja bih sigurno zamijenila blitvu špinatom, nije mi neki okus, ali nije ni da ne volim. Fina papica!
OdgovoriIzbriši