Štrudla od sira, oraha i jabuka

Varijanta međimurske gibanice


gibanica od sira, oraha i jabuka - varijanta međimurske gibanice


Za razliku od međimurske gibanice, ovdje nema maka (jer ga moji ukućani baš ne vole), nema putra ili margarina, a šećera ima minimalno.


Ovo je fleksibilan recept, orasi se mogu zamijeniti suncokretovim sjemenkama ili lješnjacima, a može se dodati i nekoliko žlica mljevenih lanenih sjemenki.
Količina ostalih sastojaka isto nije fiksna. Ako nemate doma baš 500 g. sira, nego npr. 250, upotrijebite koliko imate. Šećera stavite više ako volite slađe kolače. Jaja se isto mogu izostaviti, štrudla će i dalje biti ukusna.

Za ovaj okvirni recept potrebno je:

Za filu od sira:
  • 500 g svježeg sira (posni, polumasni ili masni, kako volite)
  • 200 g kiselog vrhnja (može se zamijeniti jogurtom)
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 ravne jušne žlice šećera (fruktoze, smeđeg šećera ili neku zamjenu za šećer)
  • ribana korica limuna ili naranče (može se izostaviti).
Sve dobro promiješajte.


Fila od oraha:
  • 200-250 g mljevenih oraha (suncokretovih sjemenki, lješnjaka...)
  • 2 jušne žlice šećera (ili zamjene za šećer),
  • cca 1 dcl vrućeg mlijeka.
Izmješajte orahe i šećer, pa sve zalijte vrućim mlijekom i promiješajte.


Fila od jabuka:
  • 4-5 sočnih jabuka usitnjenih (ja volim kisele, ali mogu biti i slatke)
  • 2 žlice šećera (ili zamjena)
  • 1 mala žličica cimeta (nije obavezno)
  • 2 - 3 žlice zobenih pahuljica 
Sve sastojke pomiješati. 


I još:
  • 1 paket tijesta za štrudlu (minimalno treba biti 8 kora)
  • malo tople vode u koju dodajte par žlica ulja (za premazivanje kora)
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja za premazivanje gornje kore.
  • velika tepsija (protvan) za pečenje
  • pek papir.

Izrada:


Uključite pećnicu na 180 stupnjeva C.



nadjev od sira za gibanicu



  • Namočite pek papir, stavite ga u protvan za pečenje, pa premažite mješavinom ulja i vode. Na to dodajte 1 koru, premažite ju uljem i vodom, dodajte drugu koru, premažite i nju, pa na to stavite filu od sira. 

Fila oraha za gibanicu

  • Ponovo stavite još dvije kore, svaku premažite uljem i vodom, pa rasprostite filu od oraha.

nadjev od jabuka za gibanicu

  • Zatim 2 kore premazane vodom i uljem i na to fila od jabuka.

Gibanica spremna za pečenje

  • Na kraju stavite 2 ili 3 kore, koliko već imate, svaka opet premazana uljem i vodom, pa sve premažite vrhnjem.
  • Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva C i pecite cca 30 minuta.
  • Kad je pečeno, ostavite da se malo ohladi i izrežite na kocke. 
Napomena: Prije nego počnete sa pripremom izbrojite koliko imate kora u paketu, pa ih proporcionalno rasporedite. Kao što rekoh, mora ih najmanje biti 8. 
Možete se poigrati sa slaganjem, ako imate više file od sira, možete staviti dva sloja sira, ili na dno stavite koru više.

Ovdje na žalost stavljam lošu sliku, jer je već pao mrak, a baterija na fotiću je bila na izdisaju.
nije bilo mogućnosti čekati da se napuni, jer bi štrudla već nestala do tada. 



međimurska gibanica bez maka


Moram reći da sam dugo odlagala napraviti ovaj kolač jer mi je izgledalo prekomplicirano, ali vjerujte, nije, a rezultat  vrijedi truda. Isprobajte!
Jedino što će se dogoditi je da vas ukućani počnu gnjaviti da ovu štrudlu često pripremate, a onda, zna se! 
Uvalite im da gule i ribaju jabuke i peru zdjele, ili što već treba :)

Želim vam dobar tek uz malo glazbe za dušu:








Primjedbe