Zelene rolice s gljivama i sirom


Ukusno lagano predjelo koje sadrži pečene gljive, svježi sir i papriku, sve umotano u palačinke od špinata i izrezano na kolutiće 







Stigla je sezona gljiva! Volim ovo vrijeme kad šetnja šumom, osim kretanja na svježem zraku, donosi i plodove šume. 







Ovo jelo radila sam od russula, gljiva koje se obično mogu pronaći čak i kad je prethodno šumom prošla ekipa gljivolovaca. 
Naravno, mogu se upotrijebiti i druge gljive, ovisi što ste uspjeli pronaći.




Ako nemate šumskih gljiva, možete upotrijebiti bukovače ili šampinjone sa tržnice.


Potrebni sastojci:

Nisam navodila preciznu količinu brašna i mlijeka, jer sam radila po osjećaju. Količina brašna i tekućih sastojaka ovisi i o gustoći jogurta i vrsti brašna. Okvirno - ako stavite 0,5 l tekućine, dodajte istu količinu brašna, pa kasnije korigirajte dodajući ili brašno ili tekućinu, već prema tome koliko ste zadovoljni gustoćom smjese.

Za palačinke

  • tekući jogurt cca o,5 l 
  • 1/2 paketića suhog kvasca,
  • pomiješano integralno, crno i malo bijelog brašna i sitne zobene pahuljice (količina prema potrebi)
  • sol, papar, kurkuma (nije obavezno), mljevena crvena paprika (ljuta ili slatka)
  • mlijeko po potrebi,
  • 1 paket kratko prokuhanog smrznutog špinata, ohlađenog na sobnu temperaturu, ili blanširani svježi špinat usitnjen u mikseru,
  • ulje za pečenje.
  • jaja - 1 ili 2 kom možete dodati po želji, ali nije obavezno.



Za filu od gljiva

  • sitno nasjeckane gljive,
  • 1 svježu, crvenu, sitno nasjeckanu papriku,
  • 2 česna češnjaka,
  • 500 g svježeg sira,
  • 2 - 3 žlice vrhnja,
  • sol, papar.

Priprema:

  • 1 paket zamrznutog usitnjenog špinata stavite u posudu, malo posolite i stavite na laganu vatru dok se ne otopi. Možete prilikom otapanja dodati 1 žlicu mlijeka ili vode. Kad se otopi, promiješajte i odložite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ako radite sa svježim špinatom, tada ga blanširajte, pa usitnite u mikseru.
  • U veću zdjelu u kojoj ćete raditi smjesu za palačinke stavite jogurt sobne temperature i jaja, ako ih želite, pa to dobro promiješajte. Dodajte sve tri vrste brašna, pola paketića suhog kvasca, zobene pahuljice, sol, crvenu mljevenu papriku, papar i kurkumu, pa sve dobro promiješajte ili izmiksajte. Ako je potrebno, dodajte još malo toplog, ali ne vrućeg mlijeka. 


  • U smjesu umiješajte špinat, pa posudu sa smjesom stavite na toplo mjesto da odstoji 30 - 40 minuta, kako bi se aktivirao kvasac. Ja sam stavila iznad posude sa vrućom vodom. Smjesa će se dignuti, odnosno povećati obujam.




  • Dok se smjesa za palačinke odmara, očistite i narežite gljive na tanke listiće, papriku izrežite na sitne kockice i usitnite češnjak. Posolite,  ispecite u tavi na malo maslinovog ulja, pa ostavite da se ohladi.



  • Sada ispecite palačinke na vrlo malo ulja u teflonskoj tavi, s tim da prilikom pečenja poklopite tavu. Nakon okretanja, ponovo  poklopite. Palačinke će se prilikom pečenja malo napuhnuti. Pečene palačinke pokrijte folijom i ostavite da se malo ohlade.
  • U međuvremenu izmiješajte filu - izgnječite svježi sir, dodajte mu gljive i po potrebi malo vrhnja, tako da dobijete gustu masu za namaz. Probajte treba li još posoliti. Ovom filom punite palačinke, čvrsto ih zarolajte, zamotajte u Al-foliju pa ih ostavite bar pola sata i hladnjak da se malo stegnu. Kad se ohlade, narežite ih na ploškice i servirajte.



Kao što je vidljivo iz fotografije, vrlo teško je sačuvati ove rolice dovoljno dugo da uhvatite sliku punog tanjura, prebrzo se pojedu! Nisu dovoljno odstajale na hlađenju jer je ekipa bila gladna, pa sam ih rezala prije nego što su se dovoljno ohladile. 

Dan prije radila sam slične rolice, s tom razlikom da sam izostavila špinat u palačinkama, a filu nisam radila kao namaz, nego sam palačinke premazala slojem sira i na to stavila pečene gljive bez paprike. 
To je izgledalo ovako







Kao što se može primjetiti iz fotografije, ove nisu ni stigle do hladnjaka, odmah su išle na degustaciju, pa im estetika baš nije jaka strana. 

Izvrsnog su okusa i preporučujem ih kao predjelo, pogotovo ako imate goste, jer se mogu pripremiti unaprijed.

Dok kuhate, preporučujem malo glazbe za dušu - npr. fado :)

Želim Vam dobar tek!





Primjedbe

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!