Domaći kruh za lijene pekare

Jednostavni recept za raženi, miješani ili kukuruzni kruh koji ne treba mijesiti


Domaći kruh s heljdinim brašnom i sjemenkama

Volite li miris i okus upravo ispečenog domaćeg kruha? Nemate aparat za pečenje kruha, a baš vas i ne privlači dugo mijesiti kruh i kuhinja puna rasutog brašna?
Užasava vas kad pročitate na deklaraciji da je u kruh koji kupujete dodano desetak dodataka s 'E' oznakom? Često taj kruh uopće nije ni kvalitetan ni ukusan.

Ako ste u tome slični meni, onda je ovo pravi recept za vas!

Do recepta sam došla metodom pokušaja i pogrešaka. Željela sam ispeći vlastiti domaći kruh sa sjemenkama tako da me ne frustrira kuhinja puna brašna i dugotrajna priprema. Isto tako, bilo mi je bitno da se recept može upotrijebiti za različite vrste kruha - raženi, kukuruzni, miješani.
Prema inspiraciji dodajem u smjesu za kruh zobene pahuljice, chia sjemenke, suncokretove sjemenke, bučine koštice, sezam, lan, orahe itd.

Rezultat je ovaj recept po kojem već godinu dana pečem kruh otprilike svaka 2-3 dana. Koristim razne vrste brašna: polubijelo pšenično, crno, kukuruzno, heljdino, integralno brašno


Za mjerenje koristim čaše od 2 dcl, i žlicu za juhu, tako da nije potrebna vaga.

Smjesu pripremam u većoj plastičnoj posudi s poklopcem. 

Ova smjesa za kruh je gustoće kao kod smjese za kolače, tako da je bitna visina posude za pečenje.
Ako posuda preniska, smjesa nema prostora za dizanje, pa bi se moglo dogoditi da se prelije preko ruba.
Meni se pokazala najprikladnija okrugla tava promjera 25 cm i dubine bar 6 cm.
Može se upotrijebiti i nešto niža emajlirana posuda koja se inače koristi za kuhanje, bitno je da se može pripremati jelo u pećnici, tj. da ima metalne ručke koje se neće oštetiti.
Kruh sam pekla  i u četvrtastom protvanu u kojem inače pečem kolače (36 x 24 cm, dubine 6 cm), ali on je nešto veće zapremnine, pa je kruh ispao nešto niži, tj. tanji.
Pokazalo se da se najbolje ispeče u emajliranom posuđu koje ravnomjerno provodi toplinu. 
Praktično je u posudu za pečenje staviti pek papir, jer je pečeni kruh tako vrlo jednostavno izvaditi.

Vrijeme za pripremu:
  • cca 10 min za pripremu smjese
  • 5 min za pripremu prije stavljanja u posudu za pečenje.
  • cca 2x po 1 h ili nešto manje dok se tijesto diže (za to vrijeme može se raditi bilo što drugo, pa to nije vrijeme koje morate provesti u kuhinji),
  • 40-45 min pečenje.

Pa, idemo na  osnovni recept za  miješani kruh:

recept za raženi domaći kruh sa sjemenkama
Raženi domaći kruh sa sjemenkama



Potrebno je:

  • 2 + 1 čaše polubijelog ili bijelog glatkog brašna (ova jedna čaša dodaje se kasnije kad se smjesa prvi put digne)
  • 1 čaša raženog brašna (ili kukuruznog)
  • 1 čaša crnog brašna
  • 1/3 suhog kvasca (ili 1/6 svježeg)
  • 1 mala žličica šećera
  • 1 jušna žlica soli
  • 1 dcl tekućeg jogurta
  • 1 jušna žlica jabučnog octa
  • cca 2,5 čaše tople vode 
  • 1 - 2 žlice sjemenki po želji (suncokretove, lanene, bučine, sezam)
Napomena: prema želji, pola čaše polubijelog ili bijelog brašna može se zamijeniti s sitnim zobenim pahuljicama ili integralnim brašnom.


brašno za domaći miješani kruh sa sjemenkama
brašno za domaći miješani kruh

Priprema:

  • U veću posudu prosijte 4 čaše brašna. Ja za to koristim gustu plastičnu cjediljku. Ovo je dobro napraviti da bi se brašno prozračilo.

  • Iz te količine uzmite 1 žlicu brašna i stavite posebno u čašu, dodajte 1 žličicu šećera i 1 trećinu paketića suhog kvasca. Ako koristite svježi kvasac, dovoljno je staviti 1 šestinu kockice (1/6), promiješajte i dodajte cca 1 dcl tople vode. Voda ne smije biti prevruća. Promiješajte i pričekajte 5-10 min da se kvasac digne.

  • u drugu čašu stavite 1 dcl (100 grama) tekućeg jogurta i dodajte još 1 dcl tople vode, 1 jušnu žlicu soli,  jednu žlicu jabučnog ili vinskog octa i promiješajte.

  • Kad se kvasac aktivirao dodajte u kvasac još 1 dcl tople vode i umiješajte tekućinu u brašno, dodajte mješavinu jogurta i vode i dobro promiješajte. Dodajte još cca 1 čašu mlake vode, po potrebi. Količina vode ovisi o tome kakvo je brašno. Nekad treba nešto manje vode.

  • Smjesa treba biti takva da ne bude prerijetka, ali da se još uvijek može jednostavno promiješati žlicom. Za ovo se može koristiti i mikser s nastavcima za tijesto. Ja koristim samo žlicu jer mi je jednostavnije. Bitno je da se dobro promiješa da ne ostanu grudice. Gustoća smjese može se vidjeti na slici:
Priprema domaćeg kukuruznog kruha kojeg ne treba mijesiti
Smjesa za domaći kukuruzni kruh koji ne treba mijesiti
  • Umiješajte 1-2 žlice sjemenki prema izboru (suncokretove, bučine....)
  • Poklopite posudu i ostavite da odstoji na toplom mjestu cca 1 h. Za to vrijeme tijesto će se dići.
  • Pripremite posudu za pečenje i stavite u nju namočeni pek papir. 
  • Sada otklopite posudu i kroz sito ili cijediljku dodajte preostalu čašu brašna i dobro promiješajte. Ulijte smjesu u posudu za pečenje, pospite sjemenkama po izboru i ostavite na toplom mjestu da se tijesto još jednom digne. Obujam smjese će se otprilike udvostručiti.

Domaći kruh sa sjemenkama diže se u posudi za pečenje
Smjesa za kruh se diže u posudi za pečenje
  • Dok se tijesto diže, zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva C.
  • Dignuto tijesto stavite peći  na 250 stupnjeva C. 20 minuta, onda smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još cca 20-25 min. 
  • Kad je kruh pečen, prekrijte ga krpom i samo preokrenite na dasku. Skinite pek papir i ostavite kruh zamotan u krpu da se ohladi.
Meni je problem sačuvati kruh dovoljno da se ohladi, jer tako fino miriši pa gladni ljudi nemaju strpljenja čekati.

Miješani kruh s heljdinim brašnom

Pokušala sam u ovom receptu obuhvatiti više vrsta kruha koje redovno pečem. Najčešće radim raženi i kukuruzni kruh, s tim da sjemenke dodajem prema inspiraciji i onome što imam na raspolaganju.

Navesti ću još ovdje neke kombinacije s brašnom. Postupak je isti za sve.

Kruh sa heljdinim brašnom:
  • 2 + 1 čaša polubijelog brašna
  • 1/2 čaše heljdinog brašna
  • 1/2 čaše integralnog brašna
  • 1 čaša crnog brašna
Kruh sa zobenim pahuljicama:
  • 2+1 čaša polubijelog brašna
  • 1 čaša sitnih zobenih pahuljica
  • 1 čaša crnog brašna
Crni kruh s integralnim brašnom:
  • 1+1 čaša polubijelog brašna
  • 1 čaša integralnog brašna
  • 2 čaše crnog brašna
Ostali sastojci su isti u svakom receptu.


Ako isprobate recept, veselilo bi me da čujem kako vam je ispalo.


Želim vam dobar tek!








Primjedbe

  1. a joooooj,znači ja spadam u tu grupu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)
      Rekla bih da lijenost nije uvijek loša osobina.
      Život bi bio savršen kad bi radili samo ono u čemu uživamo!

      Izbriši
  2. Pozdrav, s čime se može zamijeniti crno brašno? Ne kupujem ga inače jer nam ne odgovara, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne morate ga uopće koristiti. Možete staviti bilo koje, bijelo, polubijelo, raženo...
      Moje isprike na tako kasnom odgovoru.

      Izbriši
  3. Hvala na receptu, sinoć probala, malo improvizirala; nisam imala crno brašno pa sam kombinirala zobeno, bijelo i kukuruzno /sjajno ide skupa/... prvo dizanje nije baš bilo spektakularno, ali je zato, nakon što sam umiješala zobene pahuljice s malo bijelog brašna i nešto više sjemenki od količine u receptu, u kalupu za tortu fino narastao. Pekla sam točno prema uputama, 20, pa 25 minuta i ispao je sjajan.... Zaletjela sam se doduše sa solju, tijesto je bilo baš dosta slano, ali kad se ispekao je bio božanstven... Moj muž koji se malo "boji" tih zdravijih kruhova, oduševljen je.. Hvala još jednom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, baš mi je drago! Eto, sad i ja imam nešto za isprobati - to sa zobenim brašnom!
      I hvala tebi što si se javila, uvijek je dobro čuti šta drugi misle o receptu.

      Izbriši
    2. Mislim da nisam baš precizno napisala za sol. Stavlja se 1 jušna žlica, ali ne na vrh, nego ravno u žlici. Moje isprike!

      Izbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!