Varivo (ćušpajz) od kelja

Brzi recept za zdravo varivo od kelja, bez zaprške i glutena


Kale stew without flour and gluten


U užurbanom životu često ne uključujemo dovoljno zdravog povrća u našu prehranu.
Nekad su se puno češće pripremala variva od raznog povrća tokom radnog tjedna,
a onda se u nedjelju kuhao pravi nedjeljni ručak u slijedu: juha, meso, prilog i desert.

Variva su uvijek zdravija i praktičnija od brze hrane, a i jeftinija, što nije zanemarivo 
u ovo doba inflacije. Jednostavnije ih je skuhati, sve sastojke stavite u lonac i kuhate,
a i ostane vam manje suđa za pranje.

U ovom receptu kuhane su kobasice, ali one se mogu zamijeniti sa malo mesa
izrazanog na kocke ili hrenovkama, ako ste vegan, možete dodati neki biljni proizvod
koji obično koristite, a možete ga i napraviti samo s povrćem. 

Uz ovo varivo odlično pašu faširani šnicli i to je bila uobičajena tradicionalna 
kombinacija.

Za pripremu su vam potrebni slijedeći sastojci:


Kale stew

Potatoes and carrots for kale stew

Sausages

  • 1 manja glavica kelja ili pola veće
  • krumpir
  • mrkva
  • kobasica (neobavezno)
  • sol, papar, crvena mljevena paprika (ljuta ili slatka, po želji)
  • 2-4 žlice sitnih zobenih pahuljica
  • 2 česna češnjaka (prema ukusu, nije obavezno)
  • nekoliko žlica pasirane rajčice (nije obavezno)
U ovom receptu nema dodanih masnoća (osim onih u kobasici), a ako izostavite kobasicu
možete u gotovo jelo dodati žlicu bučinog ili maslinovog ulja, jer ono omogućuje da se  iskoristi A vitamin iz mrkve.

Količine nisu precizno određene, pa stavite pojedinog povrća koliko vi želite.

Vrijeme potrebno za pripremu ovog jela je  35-40 minuta.


Pogledajte video: 




Želim vam dobar tek!









Primjedbe