Lažni tartar umak od jogurta



Lagani umak s jogurtom, senfom i limunom,  bez majoneze, često je na mom jelovniku.




Nastojim smanjiti unos masnoća u prehrani kao i upotrebu industrijski proizvedenih umaka, pa tako i majoneze. Inače majonezu radim sama, ali samo u specijalnim prilikama, pa sam za brzu svakodnevnu upotrebu smislila ovaj recept. 


Vrlo je ukusan, jako brzo gotov i svi moji ukućani, a i gosti, ga vole.





SASTOJCI:
  • 1 jogurt
  • 2 žlice vrhnja (nije neophodno)
  • 1 žlica senfa
  • sok od polovice limuna
  • 2 česna češnjaka sitno nasjeckana
  • sol, papar
  • list peršina, celera, origana, mažurana i sl., sitno nasjeckano ili sušeno. (od ovih mirodija izaberite ono što volite i imate pri ruci po slobodnom izboru)
PRIPREMA:
  • Jogurt, senf i sok od pola limuna dobro promiješati ili izmiksati. Ja obično sve smućkam u čaši, ako trebam malu količinu, da ne moram izvlačiti mikser. Ovo je vrlo neobavezujući recept. Količine možete smanjiti ili povećati, prema potrebi i ukusu. 
  • Dodati isjeckani češnjak, mirodije po izboru, posoliti i popapriti - i možete servirati.




Može se servirati uz sva pohana i pržena jela. Ja ga koristim i uz pohane lignje, pečeni krumpir, pohani sir, razne pljeskavice i popečke od mesa ili povrća.

Dobar tek :)


Glazba za dušu:








Primjedbe