Brza salata od slanutka, kukuruza i varijacije

Verzije sa krumpirom, piletinom, mrkvom, jajima....





Ponekad nemamo vremena, nekad nam se ne da kuhati. Ja obično tada složim neku raznovrsnu salatu, koja uz brzu juhu i voće postaje kompletan obrok.



Obično u kući imam po nekoliko konzervi kukuruza, graška, slanutka i slično. Luk, češnjak, krumpir i mrkva su obavezno u hladnjaku, pa se od toga uvijek može napraviti desetak različitih jela.

Danas sam radila ovu salatu za kasni doručak, a ostatak ću uz reš pečene šampinjone i juhu poslužiti za ručak.  Sve skupa neću potrošiti više od cca 35 min za oba obroka..



.



.


 Za današnju salatu potrebni su slijedeći .

sastojci : .
  • 1 čaša kuhanog slanutka (iz konzerve), .
  • 1 čaša kuhanog kukuruza  (isto konzerva),
  • 2 kuhana kumpira, izrezana na kockice (meni su ostali od pripreme tijesta za knedle),
  • 1 svježa mrkva (sitno naribana), 
  • 2 kom vlasca (ili mladog luka, a ako ne želite luk može se staviti bijeli dio poriluka),
  • 2 česna češnjaka (nije obavezno),
  • čuperak nasjeckanog maslačka - divljeg radića (ili umjesto njega nasjeckati zeleni celer),
 za preliv 1:
  • 1/2 limuna,
  • 2 žlice maslinovog ulja (ili lanenog, suncokretovog, bučinog),  
  • sol i papar.
.


 za preliv 2:
  • 1 žlica senfa,
  • 4 žlice vrhnja (ili čvrstog jogurta),
  • 1/2 limuna.
  • sol i papar.
.

Priprema:

Sve sastojke pomiješati, posoliti i popapriti i začiniti uljem i limunom  ili prelivom od senfa i vrhnja.


.
.



Naravno, ako ne morate paziti na unos masnoća, možete  velikodušno dodati i majonezu!

Krumpir se može zamijeniti pečenom piletinom, kuhanom junetinom, kuhanim jajima, hrenovkama, kockicama tvrđeg sira i slično.

Ja kombiniram sa sastojcima koji mi ostanu od prethodnog obroka.


Želim vam dobar tek!








Primjedbe