utorak, 14. svibnja 2013.

Integralna riža s lećom i tikvicama


Izvrsna jednostavna kombinacija leće i riže, kao prilog uz brzo pečene tikvice 



Riža s lećom i tikvicama
Riža s lećom i pečenim tikvicama
Ovako pripremljenu rižu prvi puta sam jela u Španjolskoj, a pripremila ju je domaćica kod koje smo bili na ručku. Od tada je ovo jednostavno jelo uvršteno u moj jelovnik.





Potrebni sastojci: 

  • 1 šalica integralne riže,
  • 2 1/4 šalice vode, 
  • 1 šalica leće
  • sol, papar i voda, 
  • 1 tikvica srednje veličine
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlicu margarina ili  1 žlicu maslaca
  • 2 česna češnjaka
  • čuperak svježeg lista peršina (ja nisam imala, pa sam stavila suhi)
  • 1 rajčica i malo salate za dekoraciju (ili nešto drugo što imate pri ruci).

Priprema: 

Riža s lećom
  • Stavite u posudu 1 šalicu integralne riže,  2 i 1/4 šalice hlade vode i malo soli. Promiješajte,  poklopite i kuhajte. Kad voda zakipi, smanjite plamen na najmanje i ostavite da se kuha poklopljeno. Ne treba miješati sve dok riža ne upije svu vodu, tada promiješajte,  maknite sa plamena i ostavite da odstoji par minuta. Otkrila sam da mi se riža ravnomjernije skuha kada koristim emajliranu dublju posudu, pa obično nju koristim, ali skuhati će se i u nekoj drugoj. Obično je potrebno cca 30 minuta računajući od kada voda zavrije.
  • U drugu posudu stavite kuhati leću, isto u hladnu vodu i malo posolite. Nemojte sasvim poklopiti, jer se voli zapjeniti i iskipiti.
  • Leća je kuhana u isto vrijeme kao i riža. Nisam mjerila vodu za leću, mislim da sam stavila 3 šalice vode, pa kad se skuhalo, leću sam procijedila.
  • Sada rižu i leću stavite zajedno, dodajte žlicu maslinovog ulja, margarina ili maslaca, ako treba još malo posolite, popaprite i promješajte.

Tikvice 

  • Tikvice operite i izrežite na ploške cca pola centimetra debljine.
  • Zagrijte tavu (ja sam koristila teflonku) premazanu uljem i pecite tikvice par minuta poklopljeno. Okrenite ih i pecite još 2-3 minute. Tikvice se mogu ispeći i na roštilju.
  • Kod serviranja prelijte tikvice isjeckanim češnjakom i peršunom i žličicom maslinovog ulja, dodajte rižu  s lećom i dekorirajte paradajzom i salatom.


Ovako pripremljena riža može se jesti i hladna, a može se i podgrijati Ako vam ostane viška, možete joj  drugi dan dodati neko svježe povrće, npr mladi luk, papriku, paradajz, ribanu mrkvu i sl. i pripremiti s limunom kao salatu. 



Želim vam dobar tek! 





2 komentara:

  1. Izgleda odlicno i sto je najbitnije, zdravo i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas mi se svidja kombinacija integralnog pirinca i sociva. Nisam ih nikada zajedno jela... Odlicno!

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis