Palačinke s mrkvom, đumbirom, lanom, narančom i čokoladom



.

Bez jaja i mlijeka, pogodno za vegane

.



Praktičan recept za osobe koje ne jedu mlijeko i jaja. Palačinke su ukusne, jednostavne za pripremiti, a izgledom se ne razlikuju od onih uobičajenih. 


Ja sam ovdje upotrijebila sok od 1 naranče  i sitno naribanu mrkvu. Ako za doručak radite sok u sokovniku, za ove palačinke možete upotrijebiti djeliće mrkve i voća koji preostanu, a najčešće ne znamo kuda s njima.

.





Za smjesu su vam potrebni slijedeći sastojci:



  • 2 šalice po 2 dcl brašna,
  • 1/2 sitno ribane mrkve,
  • komadić svježeg đumbira,
  • sok od 1/2 naranče,
  • na vrh žličice crvene ljute mljevene papričice,
  • malo kurkume, prema ukusu,
  • malo soli,
  • 2 čaše po 2 dcl vode (može se staviti neka zamjena za mlijeko), 
  •  ulje za pečenje. 



      Za čokoladni preliv je potrebno:

        • sok od pola naranče,
        • 2 - 3 rebra čokolade za kuhanje,
        • 2 - 3 žlice šećera (smeđeg šećera, meda ili adekvatnu količinu nekog zaslađivača, npr. stevie ili agavinog sirupa, prema ukusu) 
        • svježe mljevene lanene sjemenke (ili mljeveni orasi, lješnjaci, bademi...).
        .





          Priprema: 

          • Izmiksajte ili ručno umutite sve sastojke za smjesu, osim ulja. Mora biti dosta tekuće, možda će trebati dodati 2-3 žlice vode, ovisi o količini soka iz naranče. Ostavite smjesu da odstoji cca 1/2 sata na sobnoj temeraturi. 




            • Kad je smjesa odstajala,  stavite u tavu 1 žličicu ulja,  razmažite ga po cijeloj tavi i dobro zagrijte. U vruću tavu stavite 1 šeflju (grabilicu) smjese, tavu nagnite i kružnim okretanjem razlijte smjesu po njoj. To izgleda ovako
            .
              • Pecite na jakom plamenu, protresite tavu i palačinka bi  trebala se trebala pomaknuti, odnosno kliznuti. Kada poprimi ovakav izgled treba ju okrenuti.

                .

                .
                • Ja ju okrećem u zraku, odmaknem tavu s palačinkom malo izvan štednjaka i trzajem ruke za čas ju okrenem. To nije teško, vrlo brzo se  uhvati grif. Ako namjeravate prvi put to isprobati, savjetujem vam da to učinite dok ste sami, jer bi vas publika koja se cereka mogla dekoncentrirati i demotivirati.
                • Naravno možete ju i okrenuti nekom drvenom tankom lopaticom ili nečim sličnim.
                .




                  • Okrenutu palačinku još malo pečete, malo opet protresete tavu, pa kad je gotova, samo ju skliznete na tanjur.





                  Ako vam nakon pečenja ostane smjese, slobodno stavite u hladnjak, pa ostatak ispecite kasnije. 
                  .

                  • Za preliv, u manjoj posudi, u soku od pola naranče, rastopite na vatri čokoladu iskidanu na manje komadiće i šećer. Stalno mješajte, neka malo prokuha. Skinite s vatre i još malo mješajte. Sada možete preliti palačinke




                    • Posipajte ih mljevenim lanenim sjemenkama i možete ih servirati.


                      .

                        .
                        Mogu se ponijeti i kao doručak na posao, pogotovo ako tamo imate mikrovalnu. Ja ih volim i hladne, ali moguće da je to zbog toga što moram smanjiti slatko, a zabranjeno voće je, naravno, najslađe. Bilo ono toplo ili hladno! 

                        .

                        .
                        Želim vam dobar tek!



                        .

                        .



                        Primjedbe

                        Objavi komentar

                        Zahvaljujem na posjeti.
                        Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!