Poslužene kao glavno jelo izvrstan su izbor za vegane, a obožavaju ih i mesoljupci.
Paprike punjene grahom, zaista savršenog okusa, ulaze u moje najmilije recepte. Kad ih spremim kao prilog uz neko pečenje, meso ponekad ostane, ali paprike nestanu za čas.
Obično ih spremam u pećnici kad im je sezona, one bucmaste paradajz paprike koje mogu složiti da stoje uspravno u posudi za pečenje, tako da svi sokovi ostanu u punjenju.
Međutim, jučer sam ih baš poželjela, pa sam napravila samo par komada i pekla sam ih u tavi. Očito, ljubav ne pita za kalendar!
Potrebni sastojci:
- 1 čaša kuhanog graha,
- 1 veća glavica luka, sitno nasjeckanog,
- polovica veće mrkve, sitno naribane*,
- malo pasirane rajčice, prema ukusu
- 4 svježe paprike,
- 6 česna češnjaka,
- 1 žličica mljevene crvene paprike, (ljute ako volite),
- mali stručak svježeg peršina,
- sol, papar,
- začini po ukusu - celer, bosiljak ...
- 2 - 3 žlce ulja za dinstanje (suncokretovo),
- 4 žlice maslinovog ulja za preliv s češnjakom
Priprema:
- Paprike operite i očistite da budu spremne za punjenje.
- U tavi na ulju popržite luk da malo zarumeni, pa dodajte ribanu mrkvu, komadiće paprike ("kapice" koje ste odrezali da bi ih mogli puniti), 2 isjeckana česna češnjaka i još malo popržite.
- Dodajte kuhani grah i začine, pasiranu rajčicu i još malo dinstajte uz miješanje.
- Kad ste zadovoljni gustoćom i okusom, maknite s vatre da se malo ohladi.
- Pripremljenom mjesom napunite paprike, stavite malo ulja u tavu, paprike malo provaljajte da se naulje i pecite poklopljeno. Treba ih okretati, da se ispeku sa svih strana. U tavu ubacite i 2 neoguljena česna češnjaka, daju izvrsnu aromu.
- Jednostavnije je staviti ih u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C 25-30 minuta.
- Preostala 2 česna češnjaka i svježi peršin sitno nasjeckajte, stavite u čašu s maslinovim uljem, pa time prelijte paprike kad ih servirate.
Ako vam preostane smjese od graha, dodajte joj malo maslinovog ulja i to možete poslužiti kao namaz. Možete i izmiksati, ako tako više volite.
Ja nisam miksala, a jedva sam stigla uslikati, sve se za čas pojelo.
Želim vam dobar tek!
.*Napomena: Ako želite niski glikemijski indeks ovog jela, tada izostavite mrkvu.
5 min glazbe za dušu:
Perfect and lovely dish.. Thanks for sharing dear :-)
OdgovoriIzbrišiThank You :)
IzbrišiPrekrasne su! Baš mi se svidja recept. Paprike obično punim krumpirom, super mi je ova tvoja ideja s grahom!
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno:)
IzbrišiJa obožavam ove paprike, a najbolje je što se uklapaju i u dijetu, pa me ne peče savjest kad guštam u njima.
Mislim da je recept izvrstan !
OdgovoriIzbrišijutrooooo............tražila punjene paprike s grahom i našla............pozdrav...hvala
OdgovoriIzbriši