utorak, 11. lipnja 2013.

Luk, mrkva i tikvice - predjelo, prilog ili međuobrok


Umjesto pašteta i suhomesnatih narezaka, uživajte u povrću  






Može se staviti u sendvič, servirati sa rižom, špagetima,  krekerima od integralne riže ili kao prilog uz odrezak. Kada od prošlog obroka ostane pečenih ili kuhanih pilećih prsa, dodajte ih, i uz svježu salatu imate jednostavan obrok.
Na slici je moj jučerašnji kasni doručak.

Za pripremu potrebno je samo 15 minuta.



Sastojci: 

  • 1 mrkva izrezana na tanke kolutiće,
  • 1 velika glavica luka, izrezana na tanke kolutiće,
  • 1 mala tikvica, isto izrezana na tanke kolutiće,
  • 1 česan češnjaka, sitno isjeckan (neobavezno),
  • 2 - 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol, papar,
  • 1/2 žličice ljute mljevene crvene paprike,
  • 1/2 žličice kurkume
  • začini po želji (list peršina, celera, ružmarin, mažuran...)




Priprema: 

  • Zagrijati tavu, dodati ulje, ubaciti povrće i na jakoj vatri peći 1 - 2 minute uz miješanje.
  • Posoliti, popapriti, dodati crvenu papriku i  kurkumu, doliti  malo vode (cca 0,5 dcl). Ako koristite suhe začine, dodajte sada i njih. Ako imate svježe, samo ih umiješajte kad je povrće gotovo. Poklopite i pirjajte još 5 - 10 minuta, na jakom plamenu. Nekoliko puta promiješajte, da ne zagori.
  • Kad tekućina ispari, povrće je gotovo i može se servirati.





Možete napuniti žemičke, dodati list zelene salate i malo sira i ponijeti na posao. Ukusno je i toplo i hladno.
Uz špagete, pire krumpir  ili  zapečene kriške kruha,  može se poslužiti i kao lagana večera.


Želim vam dobar tek!






Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis