ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Ričet - varivo od graha i ječma


Ričet sa mesom i povrćem - tradicionalno jelo iz mamine kuhinje  




Može se raditi i bez mesa, samo s povrćem ili sa suhim mesom ili kobasicama. Kad ga kuham, obično imam ručak za 2 dana, čak je ukusniji drugi dan. Može se i zamrznuti po obrocima. 


Kasnije ga smrznutog stavimo u posudu, prelijemo sa cca 1 dcl vode, prokuhamo i za 20 min možemo servirati. 

Grah, prethodno namočen nekoliko sati,  obično skuham posebno u pretis loncu jer volim dio odvojiti za salatu.
U tom slučaju i ječam kuham posebno (slično kao zob, samo nešto kraće), pa kasnije, kad pripremim meso i povrće, sve pomiješam i još 20 minuta prokuham.
Ovaj puta sam pripremila sve zajedno u pretisu.









Potrebni sastojci: 

  • cca 1/2 kg graha namočenog i kratko prokuhanog. (Ovo se radi da bi se odstranio višak celuloze. Tako će biti lakše probavljiv i neće stvarati plinove),
  • cca 1 dcl ječma,
  • cca 30 dkg mesa izrezanog na kockice,
  • 2 mrkve,
  • 1 svježa paprika,
  • 2 glavice luka,
  • komadić korijena celera,
  • 2 - 3 češnja češnjaka,
  • 2 lovorova lista
  • začini po želji (peršin, celer, kurkuma, bosiljak...)
  • 1 žlica crvene mljevene paprike,
  • povrće koje imate - po izboru (počistite hladnjak - ostatke od karfiola, brokule, korabice, korijen peršina, zelja i slično)
  • sol, papar,
  • 2 žlice ulja.

Priprema: 




  • Na ulju naglo ispecite meso da malo porumeni. Ja sam to odmah radila u expres loncu (od 7 litara), ali možete i u dubljoj tavi, pa kasnije prebacite u lonac. Ako radite vegetarijansku verziju, ovaj dio izostavite i počnite s lukom. 
  • Dodajte luk i pirjajte uz miješanje oko 10 minuta.
  • Ubacite ostalo povrće koje ste izrezali na sitnije kockice i pirjajte još 5 - 10 minuta.
  • Sada stavite grah, ječam, povrće i meso u lonac, dodate začine, posolite, popaprite i zalijte vodom. Vodite računa o tome da će ječam povećati obujam bar 3 x, a možda i više, tako da stavite dovoljno tekućine, da vam ne zagori. Pretis smijete napuniti do 2/3, kako bi ostalo dovoljno prostora za paru.
  • Kuhajte na laganoj vatri pod pritiskom 40 minuta, računajući od trenutka kad je ventil prvi puta zapištao.
  • Sklonite lonac s vatre i pričekajte da se pritisak smanji. Tada otvorite i možete servirati.
  • Ponekad je teško procijeniti koliko tekućine će upiti ječam i grah. Ako vidite da vam je varivo pregusto, pa više liči na rižoto, samo dodajte  vode i malo prokuhajte. 



Želim Vam dobar tek!








2 komentara:

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis