utorak, 9. srpnja 2013.

Palačinke od tikvica i zobenih pahuljica


Punjene pirjanim tikvicama  ili šampinjonima






Svake godine jedva čekam sezonu tikvica, tog ukusnog, zdravog i nisko kaloričnog povrća, od kojeg se može pripremiti bezbroj različitih jela.

Ovaj recept sam smislila u napadu kreativnosti, u situaciji gdje pećnica ne radi, a na raspolaganju je trenutno samo jedna tikvica. 


Premijera je dobila pohvale, a ja sam drugi dan dobila hrpu svježih tikvica, kako bih mogla pripremiti reprizu. 







Sastojci:

  • 1/2 šalice brašna (poželjno je integralno),
  • 1 šalica jogurta,
  • 2 jaja,
  • 1 šalica sitnih zobenih pahuljica,
  • 1/2 ribane tikvice srednje veličine,
  • sol,
  • kurkuma (po želji),
  • 1/2 žličice crvene mljevene paprike
  • ulje za pečenje.

Priprema:


  • Umutiti jaja, sol i jogurt, dodati brašno i sitne zobene pahuljice i sve umiješati u gušću smjesu.




  • U smjesu dodati naribane tikvice, crvenu papriku i kurkumu, promiješati i ostaviti 10 - 15 minuta da odstoji.




  • Gustoća smjese ovisi o tome koliko u tikvicama ima vode, koju one ispuste kad malo odstoje, a i jogurt je nekada gušći, a nekada rijeđi. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo vode ili mlijeka, toliko da možete grabilicom smjesu izliti u tavu. 


  • Stavite 1/2 žlice ulja u tavi i dobro zagrijte. Stavite smjesu i pecite na jednoj strani cca 2 minute, okrenite palačinku i pecite drugu stranu na pola poklopljeno još cca 2,5 min.1 veća grabilica vrhom puna dovoljna je za 1 palačinku. 




  • Od ove količine dobila sam 5 debljih palačinki.



Ispečene palačinke možete puniti raznim nadjevima.


Ja sam ovaj puta radila 





1.  Nadjev od šampinjona

  • Šampinjone sitno isjeckajte i kratko ispecite na maslinovom ulju ili maslacu. Tokom pečenja dodajte im nekoliko žlica vode, poklopite i još malo pirjajte. Kad tekućina ishlapi posolite i popaprite, promješajte, pa ovom smjesom punite palačinke.





2.  Nadjev od tikvica

  • 1/2 tikvice izrežite na sitne kockice, pa ih ispecite u tavi na maslinovom ulju ili maslacu. Postupak je isti kao za šampinjone. Tikvicama možete dodati još malo crvene mljevene paprike, ljute ili slatke i 2 žlice pasirane rajčice.

Poslužite uz svježe krastavce i rajčicu ili uz zelenu salatu.







Sigurna sam da se mogu pripremiti i bez jaja, kao palačinke od krumpira, ali  to još nisam isprobala. 


Želim vam dobar tek!







1 komentar:

  1. Zdrava kombinacija; ne bih se sjetila staviti zobene pahuljice u tijesto. Ja bih jednu sa gljivama...

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis