Palačinke od krumpira i jogurta, pripremljene bez jaja, izvrsnog su okusa, a mogu se puniti slanim i slatkim punjenjem
S punjenjem od povrća možete ih poslužiti kao predjelo ili laganu večeru.
Sa slatkim voćnim prelivom izvrsne su kao desert.
Ukusne su uz jogurt i mogu se jesti i bez punjenja.
Ja sam ih pripremila za kasni doručak.
Za 4 krumpirove palačinke upotrijebljeni su slijedeći
sastojci:
- 0,5 l tekućeg jogurta,
- cca 1, 5 šalice crnog brašna (nisam precizno mjerila),
- 1 krumpir,
- 1/2 žličice kurkume,
- sol i papar,
- 1/2 žličice ljute mljevene paprike,
- malo mlijeka ili brašna, po potrebi
- ulje za pečenje.
Priprema:
- Napravite smjesu od jogurta, brašna, soli, kurkume, crvene paprike i papra.
- Ako je potrebno, dodajte malo mlijeka ili brašna, dok ne dobijete smjesu zadovoljavajuće gustoće.
- Krumpir ogulite, operite i najsitnije naribajte u smjesu.
- Smjesa je zbog krumpira nešto gušća od uobičajene. Za jednu palačinku trebalo mi je dvije grabilice za moju tavu promjera 24 cm.
- Palačinke pecite na ulju u zagrijanoj tavi nešto duže od običnih , oko 2,5 minuta za svaku stranu. Kad ulijete smjesu poklopite, ali ne do kraja, tako da para može izlaziti.
- Okrenite palačinku i ispecite i drugu stranu na isti način.
Ove palačinke možete premazati pekmezom, voćnim prelivom, čokoladom, nutelom, ili puniti slanim nadjevom - sirom i pršutom, francuskom salatom, namazom od graha ili slanutka - postoji bezbroj varijacija.
Ja sam ih punila povrćem, a recept možete pogledati na slijedećem postu.
Izuzetno su mekane i ukusne, mogu se jesti tople i hladne pa ih možete ponijeti i na posao.
Želim vam dobar tek!
* Za početnike: detaljnije o pečenju palačinki pisala sam ovdje
Glazbeni vremeplov:
da li se krumpir riba sirov ili kuhan ???
OdgovoriIzbrišiSirovi krumpir, vrlo sitno naribati. Ja koristim ručni ribež, dio koji je vidljiv na slici ispod krumpira.
Izbriši