Rezanci od tikvica s umakom od slanutka za 15 min

Brza lažna tjestenina od kratko kuhanih tikvica sa slanutkom





Ovo vegansko jelo ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa je izvrsno za dijabetičare i ostale koji moraju regulirati prehranu. Pripremila sam ga bez ulja ili drugih masnoća, pa nema puno kalorija.
Najbolje od svega je to što je fino, pa ako pazite na težinu, ne morate ograničiti količinu.
Mislim da se uklapa i u neke popularne dijete, za Montignac sam sigurna.



U redovnoj prehrani može se poslužiti kao toplo predjelo ili prilog uz neki odrezak, ali i kao lagani ručak ili večera.



Potrebni su slijedeći sastojci:

  • 1 - 2 tikvice,
  • 1 konzervu slanutka,
  • 1/2 male žličice ljute mljevene paprike,
  • 1/2 žličice kurkume (može se izostaviti),
  • 1 - 2 česna češnjaka,
  • malo soli,
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1 žličicu svježe mljevenih lanenih sjemenki (po želji),
  • sitno sjeckani peršin ili bosiljak (opcionlno).



Priprema:

  • Tikvice izrežite na široke rezance gulilicom za krumpire. Moji su rezanci prilično čupavi, očito je da trebam novu gulilicu. Naravno, tikvice možete izrezati i na drugi način, bitno je da bude tanko narezana. Obzirom da ovdje tikvice glume tjesteninu, ovako mi se čini najprihvatljivije. Ako su tikvice svježe, ne trebate ih guliti.
  • U kipuću, malo posoljenu vodu stavite tikvice i prokuhajte ih nekoliko minuta, pa ih izvadite u cjedilo.


  • U posudi malo izgnječite oprani i ocijeđeni slanutak, dodajte crvenu papriku, kurkumu, posolite, dodajte 2 žlice (ili malo više) pasirane rajčice i usitnjeni češnjak. Promiješajte, pa dolijte malo vode kako bi umak dobio zadovoljavajuću gustoću. Možete dodati i sitno kosani peršin ili bosiljak.



  • Prokuhajte umak 5 minuta uz miješanje i ovo jelo je gotovo.


  • Kuhane i ocijeđene rezance od tikvica stavite u tanjure, pa ih prelijte  umakom od slanutka.


  •  Pospite 1 žličicom svježe mljevenih lanenih sjemenki. Jedina masnoća u ovom receptu je ona koja se nalazi u lanu.



Ukoliko niste na strogom režimu prehrane, možete u već dovršeni umak, dodati žličicu nekog hladno prešanog ulja, ili jelo posuti nekim tvrđim ribanim sirom. 


Želim Vam dobar tek!







Primjedbe

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!