petak, 6. rujna 2013.

Montignac integralne palačinke od jabuka

Bez jaja i mlijeka





Za doručak u prvoj fazi prehrane po Montignac metodi, najčešći doručak je integralni kruh s voćnim pekmezom bez dodanog šećera ili zobene pahuljice.
Nemam uvijek mogućnost sama ispeći kruh, a kupovati neki koji ima svakakvih dodataka ne želim.  U blizini ne postoji dućan sa bio i zdravom hranom, a ukućani vole bijeli kruh, pa se taj obično i kupuje.

Tako mi je preostalo snaći se s palačinkama od cjelovitog brašna umjesto kruha!
Kako bi rekla francuska kraljica: "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače!" 


Ovo je jedna moja verzija doručka, u stilu - iskoristi ono što imaš doma.

Dobila sam vrećicu domaćih, ekološki uzgojenih jabuka. Malo su tvrđe i kiselkaste, pa mi je finije utrpati ih u neki recept, nego pojesti svježe. Tako sam napravila ovaj recept.

Koristila sam ove sastojke:

  • integralno brašno,
  • crno brašno,
  • mlaka voda,
  • mrvicu soli
  • može se dodati sok od naranče, ja ga nisam imala,
  • 1 - 2 jabuke,
  • malo cimeta,
  • malo kurkume (opcionalno),
  • malo ljute ili slatke crvene mljevene paprike (opcionalno),
  • može se staviti 1 žličica fruktoze ili stevie (ja nisam).





Priprema:

  • Staviti pola crnog i pola integralnog brašna u posudu, malo posolite i dodajte mlaku vodu i eventualno sok od naranče. Količinu brašna odrediti prema potrebi, a vode toliko da budete zadovoljni gustoćom smjese. Ja uvijek to otprilike radim. Mislim da sam sada stavila po 5 - 6 vrhom punih žlica integralnog brašna i isto toliko crnog.
  • U smjesu naribajte oguljene 1 - 2 jabuke, ovisno koliko su velike,
  • Dodajte cimet, kurkumu, crvenu papriku i, ako želite, fruktozu,
  • Ostavite smjesu da odstoji 15 - 20 minuta,
  • U tavu kapnite malo ulja, pa ga papirnatom salvetom premažite po cijeloj površini, tako da ostane vrlo tanki sloj,
  • Jako zagrijte tavu i pecite palačinke.


  • Kad gornja strana bude izgledala kao na slici, okrenite palačinku i ispecite i drugu stranu.



Možete ih premazati voćnim pekmezom bez dodanog šećera, ili ih jesti bez premaza.

Ja ih običavam premazati pekmezom i servirati uz zeleni čaj, ili bez premaza uz šalicu obranog mlijeka ili bijele kave.

Ukusne su i s premazom od  tamne čokolade od 70% kakaa otopljene u malo obranog mlijeka.

Praktične su i za ponijeti na posao, pogotovo ako imate mogućnost zagrijati ih u mikrovalnoj pećnici.
Ja ih mogu jesti i hladne, ali tople su svakako ukusnije.


Želim Vam dobar tek.




3 komentara:

  1. Bile one Montignac ili ne - odlične su. Već si mislim kako će biti divne posipane s malo Muscovada i cimeta! Bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Od svih mogućih umjetnih sladila izbjegavajte sve što završava na "oza": fruktoza... Inače ove palačinke su pravo otkriće, hvala vam na tome.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se da je zdravije izbjeći fruktozu, iako proizvođač tvrdi da je to prirodni voćni šećer.

      Kad pripremam palačinke za sebe, ne dodajem ništa osim jabuka. One mi dovoljno zaslade.
      Međutim, kad imam goste koji očekuju nešto baš slatko, onda se prilagodim tome.

      Izbriši

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis