Dijetalno jelo bez dodanih masnoća, s niskim glikemijskim indeksom
Iz zdravstvenih i estetskih razloga, već neko vrijeme prakticiram prehranu po Montignac metodi, koju toplo preporučujem svima.
Ovo jelo je moj prilog velikom broju recepata koji se mogu naći na internetu, a baziraju se na niskom glikemijskom indeksu namirnica.
Za ovo jednostavno varivo potrebni su vam slijedeći
sastojci:
- 1 čaša leće,
- 1 manja ili 1/2 veće tikvice,
- 1 glavica luka,
- 1 svježa paprika,
- 3 - 4 česna češnjaka,
- komadić korijena celera,
- 1 manji korijen peršina,
- 1 korabica (neobavezno),
- 1 žličica crvene mljevene paprike (ljute ili slatke),
- 1 žličica kurkume (nije obavezno),
- sol, papar,
- malo pasirane rajčice, po ukusu,
- malo suhog lista peršina i celera (ili svježeg, sitno nasjeckanog),
- 3,5 čaša vode (ili povrtnog temeljca).
Varijacije: Po želji možete dodati još izrezanog svježeg kupusa.
Ako niste na posebnom režimu prehrane, možete staviti i sitno isjeckanu mrkvu (koja kuhanjem dobiva visoki GI), a sve povrće malo pirjati na ulju, pa kasnije dodati leću, vodu i 1 - 2 žlice sitnih zobenih pahuljica.
Priprema:
- Sve povrće očistiti, oprati i isjeckati na sitnije kockice.
- Staviti u posudu povrće, dodati začine (osim lista peršina i sitno isjeckanog češnjaka), zatim leću, pasiranu rajčicu, pa zaliti sa cca 3,5 čaše vode (ili povrtnog temeljca).
- Kuhati poklopljeno na umjerenoj vatri oko 1 - 1,5 h. Pripazite da li ima dovoljno tekućine, pa po potrebi dolijte još malo vode, dok ne budete zadovoljni gustoćom.
- Kad je varivo skuhano, dodajte češnjak, peršun i celer, još malo prokuhajte i možete servirati.
- Ovo jelo može se spremiti i u pretis loncu, tada kuhajte cca 30 minuta od trenutka kad zapišti. Ukoliko stavljate zobene pahuljice, dodajte ih na kraju, zajedno s listom peršina i malo prokuhajte u otklopljenom loncu.
Ja sam uz to servirala salatu od svježe sitno ribane mrkve s limunom.
Želim Vam dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!