subota, 9. studenoga 2013.

Domaća jaja pečena sa sirom

Brzi doručak ili večera od tvrdog sira i domaćih jaja,  u skladu s prehranom po Montignacu




Uz obilje salate, ovo je praktičan proteinski brzi obrok za trenutke kad nemamo puno vremena za kuhanje. 



Ako možete nabaviti prava domaća jaja iz ekološkog uzgoja, uživati ćete u ovom jednostavnom i ukusnom jelu.  
Iskoristite neki tvrđi sir koji imate pri ruci. Ovdje sam koristila gaudu, a odgovarati će i edamer, ementaler i slični sirevi. Meni je izuzetno ukusan i domaći lički, tvrdi dimljeni sir, kojeg, na žalost, nemam uvijek u dovoljnim količinama.






Za obrok po osobi potrebno  je:

  • 2 kom domaćih jaja,
  • 5 - 10 dkg sira izrezanog na sitnije kockice,
  • malo soli,
  • 1 žlica ulja (može se koristiti domaća mast od peradi, maslac ili maslo),
  • ako želite, u smjesu možete dodati sitno nasjeckanog peršina.



Priprema:
  • Pripremite salatu prema izboru. Zelena salata, svježa sitno ribana mrkva ili cikla, svježi kupus bijeli ili crveni, paradajz, paprika, rotkvica, krastavci ili ribani daikon dobar su izbor. 
  • Umutite jaja s kockicama sira, mrvicu soli i ako želite, dodajte isjeckani svježi peršin.
  • Dobro zagrijte tavu. Ja koristim težu teflon tavu koja ima deblje dno.
  • U jako zagrijanu tavu dodajte žlicu ulja ili masti, razlijte da prekrije dno. Mora biti jako vruće.
  • Ulijte smjesu od jaja i sira, pa kad se rubovi počnu stvrdnjavati, kuhačom povlačite jaja od ruba prema sredini kako bi se jaja jednolično ispekla. Sir će se početi topiti. Pecite oko 2 minute.



  • Prebacite na tanjur i odmah poslužite uz izabranu salatu.



Želim Vam dobar tek!




1 komentar:

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!

AddThis