Varivo od mladog zelenog povrća, mesa i slanutka

Ovo jelo se može napraviti od mladog kupusa, brokule, mladog kelja, karfiola...




već prema tome što ima u vrtu ili na tržnici. Može se upotrijebiti i stabljika brokule ili karfiola koja je preostala nakon pripreme salate





Ja sam upotrijebila mlade pupoljke brokule, zelja i kelja iz vrta. Naime, nakon kasne jesenje berbe povrća nisam uklonila korijenje, pa je na njemu, s dolaskom sunčanog vremena, niklo mlado povrće.

Za ovo varivo potrebni su slijedeći sastojci:

  • cca 25o g mesa (piletina, puretina, svinjetina, po želji)
  • 1 veća glavica luka,
  • očišćeno i izrezano zeleno povrće,
  • 1 mala konzerva slanutka,
  • 2 krumpira izrezana na kockice,
  • sol, papar
  • 1 mala žličica kurkume,
  • crvena mljevena paprika, slatka ili ljuta, prema ukusu,
  • 1 - 2  žlice pasirane rajčice.



Priprema:

  • Meso izrežite na kockice, a luk očistite i isjeckajte.
  • Povrće operite i izrežite, krumpir operite, ogulite i izrežite na kockice.
  • Ako pripremate ovo varivo za slijedeći dan, tada izostavite krumpir.
  • U lonac stavite luk, meso, krumpir, zeleno povrće i slanutak iz konzerve.
  • Prelijte vodom, dodajte začine i stavite kuhati.




Ukoliko koristite expres lonac, varivo će biti gotovo za 20 minuta, računajući od trenutka kad je lonac počeo pištati.
Ako kuhate u običnom loncu, pojačajte plamen dok varivo ne prokuha, tada smanjite vatru i kuhajte polupoklopljeno oko 45 minuta. Ako je potrebno, tijekom kuhanja dodajte malo vode.

Krumpir možete zamijeniti 1 - 2 žlice zobenih pahuljica.




Varijanta: Meso i luk mogu se najprije pirjati na 2 žlice ulja, pa se onda doda povrće i dalje postupa prema receptu.
Kako nastojim smanjiti količinu masnoća u prehrani, ja sam samo stavila sve kuhati, bez dodavanja ulja i bilo je vrlo ukusno.

Želim vam dobar tek!







Primjedbe

  1. Hvala vam! Uvijek me razveseli kad netko voli povrće. Imam doma ljubitelja mesa, kojem je zeleno samo nužno zlo :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!