Torbice, taškice, tačkrle...
Ovaj put sam eksperimentirala sa potpuno drugačijim tijestom i punjenjem. Naime, u zadnje vrijeme pokušavam u svojoj kuhinji smanjiti upotrebu masnoća i šećera, odnosno koristiti što više hladno prešana ulja, a jela pripremati kuhanjem.
Naravno, to ne mogu baš uvijek, imam zahtjevnu mušku opoziciju koja voli pohano, pečeno, slatko i kremasto na tanjuru.
SASTOJCI:
Za tijesto:
- cca 500 g glatkog brašna
- cca 2-2,5 dcl kiselog mlijeka ili tekućeg jogurta
- malo soli
- malo ulja
Za punjenje:
- 1 bijelo zeleni gornji dio poriluka,
- 1 srednji krumpir
- 1/2 čaše vode
- 1 žlica ulja (maslinovo, bučino, laneno...)
- 2 žlice svježeg sira
- sol, papar
Za preliv:
- 2-3 žlice krušnih mrvica
- 1-2 žlice ulja (ili maslaca)
Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba ako se koristi kao predjelo ili lagana večera.
Umijesiti tijesto od brašna, soli i jogurta ili kiselog mlijeka. Ako se jako lijepi za ruke, dlanove malo nauljiti da se lakše zamijesi.
Kad je tijesto gotovo, premazati ga sa malo ulja i ostaviti pokriveno na toplom mjestu bar 30 minuta.
Dok se tijesto odmara, pripremiti povrće.
Poriluk sitno nasjeckati. Krumpir oguliti i naribati (koristila sam ribež kao za jabuke). U tavu staviti pola količine vode, dodati povrće, posoliti i popapriti i dinstati na vodi uz povremeno miješanje i dodavanje vode po potrebi.
Kad voda potpuno ispari, maknuti s vatre i ohladiti. Zatim dodati žlicu ulja i sir i promiješati. Provjeriti treba li još soli i papra.
Dok se povrće hladi, razvaljati tijesto i izrezati ga.
Ja sam ovaj put rezala na duže pravokutnike na koje sam stavljala punjenje, vodom premazala rubove, pa preklopila tijesto i pritisnula vilicom. Sada su tačkrle spremne za kuhanje ili zamrzivač.
Mislim da ću slijedeći put izrezati samo trake i na njih posložiti filu u razmacima, premazati vodom, a zatim pokriti s drugom trakom i izrezati. Ovo je dio koji mi je oduzeo najviše vremena.
Kuhati u uzavreloj slanoj vodi kao svaku tjesteninu. Kada isplivaju, kuhati još par minuta i procijediti.
Sa krušnim mrvicama sam isto eksperimentirala. Popržila sam ih na suho uz stalno miješanje, čak je bolje malo protresti tavicu, dok se nisu zarumenile. Tada sam ih maknula s vatre i dodala im malo ulja i time posula tačkrle.
Istina je, ukusnije je kad se tačkrle uvaljaju u mrvice klasično ispržene na putru.
Ako se netko odluči potrošiti gotovo 2 sata za ovo jelo, želim mu
dobar tek!
Za kraj još jedna pjesma iz vremeplova:
Uživajte!
Odlicno izgledaju. Nisam ih nikad sama pravila, ali imam u planu :) Svidja mi se punjenje. Ove mrvice su mi super dodatak, jer daju hrskavost.
OdgovoriIzbrišiTačkrle i mene vraćaju u djetinjstvo. Obožavam ih, pogotovo s pekmezom. Ova tvoja slana varijanta mi se čini jako fin način da si zakamufliram neomiljeni poriluk u omiljene tačkrle. :)
OdgovoriIzbrišiMeni su još uvijek najbolje te starinske s pekmezom :)
OdgovoriIzbriši