Ovu delikatesu od mrkih trubača, domaćeg sušenog špeka, svježe crvene paprike, crnog Pinota i sira, serviranu s tjesteninom toplo preporučujem svima koji ovih dana imaju sreću pronaći ovu izvanrednu gljivu.
Mrka trubača je gljiva savršenog okusa, nema nikakve otrovne dvojnice pa ju možemo ubrati u šumi bez straha.
Uobičajeno je osušenu samljeti u prah, pa je tako možemo imati cijele godine kao mirodiju kojom ćemo od običnih jela napraviti nešto posebno.
Ovih jesenjih dana stalno pada kiša, i trubače su stigle okupane i mokre. Nije ih bilo puno, pa ih nisam sušila, nego sam pripremila ovo brzo jelo za večeru.
Za pripremu potrebno je oko 30 minuta, možda koja minuta više za čišćenje i sjeckanje.
Upotrijebila sam slijedeće sastojke:
- cca 250 g tjestenine,
- mrkih trubača nije bilo puno, tako da su one poslužile više kao aroma. Količina koja stane u manji tanjur za juhu kada još nisu izrezane. Nisam vagala, bili smo gladni, pa nije bilo vremena,
- cca 10 dkg domaćeg sušenog špeka,
- 1 svježa crvena paprika,
- 1 dcl crnog vina,
- sol, papar, crvena mljevena ljuta papričica po ukusu,
- cca 10 dkg tvrdog sira,
- po želji može se staviti malo češnjaka, ja ovaj put nisam.
- 2 žlice pasirane rajčice.
Priprema:
- Pristavite lonac s vodom gdje će te kuhati tjesteninu, i pripremite ju prema uputama na pakiranju.
- Očistite mrke trubače i sitno ih nasjeckajte. Ove su bile mokre od kiše, pa ih nisam kao obično čistila četkicom, nego sam ih na brzinu istuširala, ocijedila i sitno nasjeckala.
- Isto tako očistite papriku i sitno ju nasjeckajte, a špek narežite na tanke uske ploškice. Sir isjeckajte na sitne kockice.
- U tavu stavite špek da se malo zažari i pusti nešto masnoće.
- Ubacite gljive i papriku, promiješajte i pržite 5 minuta. Tada zalijte sa malo vina, posolite i popaprite, i pirjajte poklopljeno, otprilike još 20 min. Dodajte pasiranu rajčicu, po potrebi dolijte još vina i povremeno promiješajte. Ne smije ostati puno tekućine, tek toliko da tjestenina ne ostane presuha kad ju umiješate.
- U međuvremenu ocijedite tjesteninu.
- Kad je sve gotovo, u tavu na gljive ubacite kockice sira, i uz miješanje ostavite 1 - 2 minute. Sir će se početi topiti. Tada dodajte tjesteninu, dobro promiješajte i odmah vruće servirajte.
Ja isprva nisam namjeravala to večerati (naravno, zbog špeka), i planirala sam sebi napraviti posebno, na maslinovom ulju.
A onda sam samo probala, da vidim kakvog je okusa, i moji su planovi otišli pa-pa! Stvarno preporučujem da probate.
Vjerujem da bi bilo ukusno i bez špeka.
Preporučujem šetnju šumom ovog vikenda. Možda se nešto i ulovi!
Želim Vam dobar tek!
Mi smo se neki dan vratili iz šume sa jednim vrganjom i šakom trubača. Nije puno al čovjeka veseli;)
OdgovoriIzbrišiDa, super su!
IzbrišiMi danas isto upecali nešto trubača i malo russula, odnosno krasnica. Taman za večeru :)
Obožavam ovakvu pastu, super!
OdgovoriIzbriši