Tjestenina s mrkim trubačama



Ovu delikatesu od mrkih trubača, domaćeg sušenog špeka, svježe crvene paprike, crnog Pinota i sira, serviranu s tjesteninom toplo preporučujem svima koji ovih dana imaju sreću pronaći ovu izvanrednu gljivu.



Pasta with mushrooms (brown trumpets)



Mrka trubača  je gljiva savršenog okusa, nema nikakve otrovne dvojnice pa ju možemo ubrati u šumi bez straha.




Uobičajeno je osušenu samljeti u prah, pa je tako možemo imati cijele godine kao mirodiju kojom ćemo od običnih jela napraviti nešto posebno.



mushrooms (brown trumpets)


Ovih  jesenjih dana stalno pada kiša, i trubače su stigle okupane i mokre. Nije ih bilo puno, pa ih nisam sušila, nego sam pripremila ovo brzo jelo za večeru. 




home-cured bacon and mushrooms


Za pripremu potrebno je oko 30 minuta, možda koja minuta više za čišćenje i sjeckanje.


Fresh red peppers and brown trumpets



Upotrijebila sam slijedeće sastojke:

  • cca 250 g tjestenine,
  • mrkih trubača nije bilo puno, tako da su one poslužile više kao aroma. Količina koja stane u manji tanjur za juhu kada još nisu izrezane. Nisam vagala, bili smo gladni, pa nije bilo vremena,
  • cca 10 dkg domaćeg sušenog špeka,
  • 1 svježa crvena paprika,
  • 1 dcl crnog vina,
  • sol, papar, crvena mljevena ljuta papričica po ukusu,
  • cca 10 dkg tvrdog sira,
  • po želji može se staviti malo češnjaka, ja ovaj put nisam.
  • 2 žlice pasirane rajčice.


preparation: pasta with mushrooms and homemade bacon


Priprema:

  • Pristavite lonac s vodom gdje će te kuhati tjesteninu, i pripremite ju prema uputama na pakiranju.
  • Očistite mrke trubače i sitno ih nasjeckajte. Ove su bile mokre od kiše, pa ih nisam kao obično čistila četkicom, nego sam ih na brzinu istuširala, ocijedila i sitno nasjeckala.
  • Isto tako očistite papriku i sitno ju nasjeckajte, a špek narežite na tanke uske ploškice. Sir isjeckajte na sitne kockice. 
  • U tavu stavite špek da se malo zažari i pusti nešto masnoće.
  • Ubacite gljive i papriku, promiješajte i pržite 5 minuta. Tada zalijte sa malo vina, posolite i popaprite,  i pirjajte poklopljeno, otprilike još 20 min. Dodajte pasiranu rajčicu, po potrebi dolijte još vina i povremeno promiješajte. Ne smije ostati puno tekućine, tek toliko da tjestenina ne ostane presuha kad ju umiješate.
  • U međuvremenu ocijedite tjesteninu.

preparation: pasta with mushrooms and homemade bacon

  • Kad je sve gotovo, u tavu na gljive ubacite kockice sira, i uz miješanje ostavite 1 - 2 minute. Sir će se početi topiti. Tada dodajte tjesteninu, dobro promiješajte i odmah vruće servirajte.

pasta with mushrooms, homemade bacon and pepper



Ja isprva nisam namjeravala to večerati (naravno, zbog špeka), i planirala sam sebi napraviti posebno, na maslinovom ulju.
A onda sam samo probala, da vidim kakvog je okusa, i moji su planovi otišli pa-pa!  Stvarno preporučujem da probate.
Vjerujem da bi bilo ukusno i bez špeka.

Preporučujem šetnju šumom ovog vikenda. Možda se nešto i ulovi!

Želim Vam dobar tek!


Napomena: Ako nemate mrkih trubača, ovo jelo  može se napraviti i sa šampinjonima, bukovačama ili shi-take gljivama. 




Primjedbe

  1. Mi smo se neki dan vratili iz šume sa jednim vrganjom i šakom trubača. Nije puno al čovjeka veseli;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, super su!
      Mi danas isto upecali nešto trubača i malo russula, odnosno krasnica. Taman za večeru :)

      Izbriši

Objavi komentar

Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!