Od heljdinog, integralnog i polubijelog pšeničnog brašna, bez jaja i praška za pecivo, brzo se ispeku u tavi
Brzo se naprave, ali vjerujte, još brže se pojedu, tako da preporučujem napraviti duplu količinu.
Sastojci:
Ovo je okvirni recept, količina nije točno zadana, pa prilagodite vašem ukusu:
- 1 čaša (3 dcl) brašna (pomiješano heljdino, integralno pšenično i polubijelo),
- 1 komad tikvice (npr. 1/2 manje tikvice) usitniti ,
- 1/4 manje glavice luka, usitnjeno
- 1 komad tvrdog sira, naribanog (gauda, edamer, ementaler, prema vašem izboru)
- 2 žlice sitnih zobenih pahuljica
- 1 mala žličica crvene mljevene paprike
- 1 mala žličica soli
- 1 mala žličica kurkume, (nije obavezno)
- papar po ukusu
- cca 1 čaša mlake vode
Priprema:
- Brašno i sol staviti u zdjelu, dodati mlaku vodu i dobro izmiješati.
- U smjesu dodati ribane tikvice, ribani sir, sitno nasjeckani luk, zobene pahuljice, crvenu mljevenu papriku, kurkumu i po želji malo papra.
- Ako volite ljuto, možete staviti i ljute mljevene papričice prema ukusu.
- Promiješajte i po potrebi dodajte još malo mlake vode. Smjesa mora biti nešto gušća nego za palačinke.
- Ostavite da odstoji cca 10-15 minuta, pa provjerite gustoću i ako je potrebno dodajte još malo vode, jer gustoća smjese ovisi o tome koliko će brašno i zobene pahuljice upiti tekućine.
![]() |
Pečenje pogačica |
- Dobro zagrijte tavu, poželjna je tava s keramičkim ili teflonskim premazom, kako se pogačice ne bi zaljepile.
- Stavite u tavu 1 malu žličicu ulja, pa žlicom stavljajte pogačice. Malo ih razvucite da budu što tanje i pecite 1-2 min poklopljeno.
- Kad se na površini pojave mali mjehurići od sira, okrenite pogačice na drugu stranu hvataljkom ili lopaticom i pecite još 1-2 min.
![]() |
Priprema pogačica od tikvica i sira |
Ja sam od ove smjese dobila cca 20 pogačica.
Ukusne su i tople i hladne, iako obično mi ih doma pojedu čim se ispeku, tako da sam jedva skupila dovoljno komada da ih mogu fotografirati.
![]() |
Brze pogačice iz tave |
Za pogačice možete koristiti i neko drugo brašno koje inače koristite, ako nemate heljdinog.
Mogu se poslužiti s jogurtom ili mlijekom za večeru, ponijeti na posao za doručak ili poslužiti uz pivo kao grickalice za društvo koje gleda utakmicu.
Želim vam dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!