Grah s kiselim zeljem - brzi recept

Varivo od graha s kiselim kupusom i mesom


Beans with sauerkraut and meat - a quick recipe


Ako u ovo zimsko doba poželite ćušpajz, onda neka to bude grah sa kiselim zeljem.

Ako ste ljubitelj mesa, slobodno dodajte kobasice, suho meso, sušeni dimljeni špek i sl. Preporučujem sve te delicije narežite na male komadiće, jer će se puno brže skuhati.

Ako ste vegetarijanac, samo izostavite meso iz recepta.

Ja sam radila laganiju verziju, bez sušenog mesa.


Za ovo varivo potrebno je:

    • 500 g rezanog kiselog zelja (ja sam koristila varaždinsko), 

    •  1 konzerva kuhanog graha (ili još bolje prethodnog dana               doma  skuhani grah u pretis loncu), na ovu količinu kiselog kupusa može se dodati veća konzerva graha, ali ja sam ovaj put stavila manju, onu od 5oo g.

    •  1 glavica crvenog luka,

    •  1 česanj češnjaka, 

    •  1 žličica crvene začinske paprike,

    •   Sol, papar, lovorov list, prema ukusu,

    •   300 g svinjetine izrezano na manje komadiće,

    •   2 žlice ulja,

    •   voda po potrebi.



 

 Priprema:

  • U dublju posudu u kojoj ćete kuhati varivo, stavite ulje i kad se malo zagrije dodajte sjeckani luk i češnjak.
  • Kad se luk malo zažuti, dodajte komadiće mesa, sasvim malo posolite pa dinstajte mješajući cca 5 minuta.
  • Ako želite, možete sada dodati narezane kobasice, suhi špek ili suho meso.



  • Dodajte crvenu papriku i papar, lovorov list, promiješajte, pa dodajte kiselo zelje.


  • Promiješajte i neka poklopljeno prokrčka još 5 minuta.
  • Dodajte kuhani grah, dolijte vode prema vašem ukusu, ako volite jušno varivo, dodajte više. Sada treba dodati i sol, ali budite oprezni, jer kiseli kupus može biti vrlo slan, pa pripazite da ne dodate previše.



  • Kuhajte poklopljeno na srednjem plamenu još otprilike 30 minuta i možete servirati.
  • Ako ste dodali samo suho meso ili špek, tada je dovoljno kuhati samo 15-tak minuta.

Ja u ovo jelo ne dodajem zapršku, ali, naravno, vi možete dodati, ako to volite. 
Kao zamjena za zapršku ja ponekad dodam 2 žlice zobenih pahuljica, ako poželim gušće varivo. Ovaj put nisam, jer nam je baš bilo ukusno ovako lagano jelo.

Želim vam dobar tek!

I malo glazbe za dušu:





 

Komentari