Varivo (ćušpajz) od bundeve i slanutka

Recept za izvrsno bezglutensko varivo od bundeve (tikve), slanutka, krumpira, mrkve i opcionalno šunke.

Ako izostavite šunku, dobit ćete ukusno vegansko jelo.


Pumpkin and chickpea stew
Ćušpajz od bundeve i slanutka


Za ovo varivo koristila sam:

  • Tikvu izrezanu na kockice,
  • Krumpir, također izrezan na kockice,
  • 1 veću glavicu luka, isjeckanog,
  • 1 mrkvu,
  • cca 10 dkg šunke izrezane na kockice (ovo je opcionalno, šunku možete izostaviti),
  • 1 konzervu slanutka,
  • 2 žlice ulja,
  • Vode po potrebi.
Sve količine su prema vašoj želji, ništa se ne mora vagati i može se dodati više ili manje sastojaka.


Pumpkin



Osim glavnih sastojaka, prema vašem ukusu,  možete dodati slijedeće začine: 

  • Sol,
  • Papar,
  • Mljevena crvena paprika,
  • Lovorov list,
  • Češnjak,
  • Peršin,
  • Kurkuma
  • Pasirana rajčica

Priprema:

  • Na 2 žlice ulja dinstajte isjeckani luk, šunku i mrkvu izrezanu na kolutiće ili kockice.
  • Nakon nekoliko minuta dodajte krumpir izrezan na kockice.
  • Isperite i procijedite slanutak iz konzerve i dodajte u jelo.
  • Promiješajte, pa nekoliko minuta kasnije dodajte kockice bundeve.
  • Posolite, dodajte crvenu mljevenu papriku i ostale začine po želji i zalijte vodom. Procijenite sami koliko je vode potrebno, ali nemojte dodati previše, jer je ovo varivo bez glutena, tj. ne stavlja se zaprška.
  • Kuhajte 35-40 minuta i možete servirati.

Pogledajte video gdje pripremam ovo jelo: 





Želim vam dobar tek!




Primjedbe