Umak Bolognese a la Zezamix
U ovom finom receptu gotovo da ima više povrća nego mesa.
Kuhanje traje 30 - 40 minuta, a umak je izvrstan i obično se servira uz sve vrste tjestenina.
Obično ga prepremam u dubljoj tavi koja ima poklopac, jer mi je to najpraktičnije, a koristim razne vrste mesa: mljevenu svinjetinu, piletinu ili puretinu. Junetinu pripremam ako imam više vremena jer zahtijeva nešto duže vrijeme pirjanja.
Povrće koje dodajem u umak može se mijenjati, prema godišnjem dobu i raspoloživim namirnicama.
Patlidžan se može zamijeniti tikvicama, u sezoni svježih paprika dodajem ih više u umak, a običan luk volim zamijeniti mladim lukom sa puno zelenih dijelova. Mrkva također izvrsno paše u ovaj umak, ali ovaj put sam ju izostavila jer sam umjesto nje stavila narančastu tikvu. Ljeti uvijek dodajem svježu rajčicu, dok u zimsko vrijeme koristim pasiranu ili zamrznutu, ako je još imam u ledenici.
Količine u ovom receptu su okvirne. Vi možete dodati više mesa ili više povrća, prema tome što više volite ili što imate na raspolaganju.
Za ovaj recept upotrijebila sam slijedeće sastojke:
- 250-300 g mljevenog mesa
- 2 žlice ulja
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 crvena svježa paprika
- 1/2 većeg patlidžana
- 1 šalica narančaste tikve izrezane na kockice
- 2-3 žlice pasiranog paradajza
- sol,
- papar,
- kurkumu,
- mljevenu crvenu začinsku papriku
- 1 list lovora
- 1/2 male žličice suhog origana
- 1/2 male žličice suhog bosiljka
- 1 žličica suhog peršina
Po vašem izboru i ukusu, mogu se još dodati češnjak i ružmarin i izbaciti one koje ne volite. Ja sam koristila suhe začine, ali naravno, najbolje je koristiti svježe biljke ako ih imate.
Priprema:
- U tavi na dvije žlice ulja popržite mljeveno meso oko 10-tak minuta uz miješanje.
- U drugu posudu stavite vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu.
- Dodajte sitno isjeckani luk i pirjajte još 10 minuta.
- Sada dodajte patlidžan i papriku izrezane na kockice, malo posolite i nastavite pirjati.
- Posolite vodu i stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na pakiranju.
- U tavi dodajte kockice narančaste tikve, promiješajte, ako je potrebno dolijte malo vode, dodajte ostatak začina i pasirani paradajz, poklopite i pirjajte još cca 15-20 minuta.
- Tjestenina je u međuvremenu gotova, pa ju odmah možete servirati uz umak.
Tjesteninu možete posuti ribanim sirom i priložiti neku salatu, npr. ciklu ili svježu endiviju.
Želim vam dobar tek!
Prilažem video u kojem je prikazan proces pripreme ovog jela, pa pogledajte:
Primjedbe
Objavi komentar
Zahvaljujem na posjeti.
Vaša mišljenja, komentari i savjeti su dobrodošli!