Recept za umak od mljevenog mesa i povrća

Umak Bolognese a la Zezamix 

U ovom finom receptu gotovo da ima više povrća nego mesa. 



  • Recipe for minced meat and vegetable sauce


Kuhanje traje 30 - 40 minuta, a umak je izvrstan i obično se servira uz sve vrste tjestenina.

Obično ga prepremam u dubljoj tavi koja ima poklopac, jer mi je to najpraktičnije, a koristim razne vrste mesa: mljevenu svinjetinu, piletinu ili puretinu. Junetinu pripremam ako imam više vremena jer zahtijeva nešto duže vrijeme pirjanja.

Povrće koje dodajem u umak može se mijenjati, prema godišnjem dobu i raspoloživim namirnicama.
Patlidžan se može zamijeniti tikvicama, u sezoni svježih paprika dodajem ih više u umak, a običan luk volim zamijeniti mladim lukom sa puno zelenih dijelova. Mrkva  također izvrsno paše u ovaj umak, ali ovaj put sam ju izostavila jer sam umjesto nje stavila narančastu tikvu. Ljeti uvijek dodajem svježu rajčicu, dok u zimsko vrijeme koristim pasiranu ili zamrznutu, ako je još imam u ledenici.

Količine u ovom receptu su okvirne. Vi možete dodati više mesa ili više povrća, prema tome što više volite ili što imate na raspolaganju.


Za ovaj recept upotrijebila sam slijedeće sastojke:

  • 250-300 g mljevenog mesa 
  • 2 žlice ulja 
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 crvena svježa paprika
  • 1/2 većeg patlidžana
  • 1 šalica narančaste tikve izrezane na kockice
  • 2-3 žlice pasiranog paradajza
  • sol, 
  • papar, 
  • kurkumu, 
  • mljevenu crvenu začinsku papriku
  • 1 list lovora
  • 1/2 male žličice suhog origana
  • 1/2 male žličice suhog bosiljka
  • 1 žličica suhog peršina
Po vašem izboru i ukusu, mogu se još dodati češnjak i ružmarin i izbaciti one koje ne volite. Ja sam koristila suhe začine, ali naravno, najbolje je koristiti svježe biljke ako ih imate.


Priprema:
  • U tavi na dvije žlice ulja popržite mljeveno meso oko 10-tak minuta uz miješanje.
  • U drugu posudu stavite vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu.
  • Dodajte sitno isjeckani luk i pirjajte još 10 minuta.
  • Sada dodajte patlidžan i papriku izrezane na kockice, malo posolite i nastavite pirjati.
  • Posolite vodu i stavite tjesteninu da se kuha prema uputama na pakiranju.
  • U tavi dodajte kockice narančaste tikve, promiješajte, ako je potrebno dolijte malo vode, dodajte ostatak začina i pasirani paradajz,  poklopite i pirjajte još cca 15-20 minuta.
  • Tjestenina je u međuvremenu gotova, pa ju odmah možete servirati uz umak.
Tjesteninu možete posuti ribanim sirom i priložiti neku salatu, npr. ciklu ili svježu endiviju.


Želim vam dobar tek!

Prilažem video u kojem je prikazan proces pripreme ovog jela, pa pogledajte:







Primjedbe